Lze mít ve vypínači 6+6 vodiče různých rozvaděčů?
František Šohajda:
Co tak ovládání místo 6 dát tlačítka a dát "překlápěcí-krokové " relé...
Dnes se dělá i do krabice. ;)
Lukáš Rotrekl:
Pokud by to byly 2 šestky + max. 2 sedmičky, je to podle mě zbytečné kurvítko navíc. Smysl by to mělo, pokud by to relé mělo i časovou funkci a pokud někdo nezhasne, tak třeba za 10 minut zhasne samo.....
Vít Rotrekl:
To Šohajda: A jak to řeší problém s různými fázemi v jedné krabici?
Tomáš Žabka:
Citace: Pavel Horský 01.03.2014, 09:07
NEPŘÍPUSTNÉ !
To co popisujete je opravdu veliká chyba.
Jediné správné řešení popsal kolega Rotrekl.
Nechci tvrdit, že je to v pořádku a nebo naopak, že to je špatně, mě osobně se to taky nelibý a s podobným požadavkem zákazníka už jsem se ve stadiu projektování setkal. Vyřešil jsem to tak, že jsem to nechal z jednoho jistícího okruhu, ale tak nějak mě nenapadá jak bych to rozporoval v revizi, myslím tím normu a článek normy.
Protože spínač elektrickou pevnost má a v podstatě to je jen o tom, že se mi v jedné krabici potkají dva odjištěné okruhy, které se zase rozejdou každý svou cestou. Je to stejná situace, jako když mám relé s vice kontaktními sadami a na každé sadě je něco jiného připojené. Takže, když to vemu obecně, tak na jednom relé mám standartně minimálně dva jističe, jeden na napájecí cívce a druhý na kontaktní sadě. Stejně tak je tomu i u stykače. Takže pokud elektrická pevnost těch kontaktních sad splňuje napěťové oddělení obvodů, tak je to asi OK, ale z elektrikařskéh o hlediska je to tak trochu čuňárna.
Bohužel pokud k takovému to zapojení přijde člověk co to netuší, tak je na 99% jisté, že při opravě spínače si vypne jen jeden jistič a dostane od druhého okruhu ránu.
Radim Strycharski:
Citace: Tomáš Žabka 01.03.2014, 22:42
Vyřešil jsem to tak, že jsem to nechal z jednoho jistícího okruhu, ale tak nějak mě nenapadá jak bych to rozporoval v revizi, myslím tím normu a článek normy.
Dříve to bylo celkem jasně napsáno v čl. 521.N9.4.4 ČSN 33 2000-5-52. Dnes je to ne zrovna jasně napsáno v čl. 521.8.3 ČSN 33 2000-5-52 ed. 2.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana