Kam umístit zásuvky pro bojler a pračku?
Jan Franěk:
Citace: Jaroslav Hasala 25.02.2014, 21:18
Osobně peferuji připojení boileru přes zásuvku 230V.
Já to mám zase opačně. Připojení přes zásuvku nemám moc rád. V návodu výrobce je popsán vypínač všech pracovních vodičů. S trochou benevolence to může být i zásuvka, ale osobně ji vidím nerad. Přesto to neberu jako závadu.
Některé typy boilerů mají připojení do zásuvky 230V přímo od výrobce.
Pokud vím, tak jen některé z hobby marketů a ty beru jako trest za to, že ušetřili pár korun na kvalitním bojleru. ?? :o :( >:(
V případě nějakého problému je to i pro laika celkem jasné a pochopitelné - bojler se dá jednoduše odpojit, připojit do jiné zásuvky atd.
To je asi jediná výhoda, kterou jsem ochoten u tohoto způsobu připustit. (dance) možnost přepojení do jiné zásuvky, v případě poruchy na ovládání HDO. ALe se všemi neduhy, které toto většinou provázejí. Například prodlužovák po zemi v prostoru koupelny a podobně, čehož se velmi bojím.
Podle mne, má být bojler připojen za vypínač, kterým se nechá bojler v případě potřeby vypnout. Často je vynechán s tím, že jeho funkci přebírá jistič v rozvodnici a bojler je napojen přímo na kabelu ze zdi. Což i já osobně považuji za čisté řešení, bez zbytečných spojů, které často trpí v prostorách koupelen.
Josef Martinec:
S revizním technikem máme dohodu , že pokud má být přiznána sazba, musí být bojler připojen na na "pevno" , tzn. přes vypínač ,nebo přímo na krabicovou svorku, tak aby se dodržely připojovací podmínky distributora . Jsem z regionu ČEZ. Nevím jak na Moravě nebo v Praze.
Dalším argumentem by mohlo být, že zásuvka není primárně určena k "vypínání" pod výkonem.
Václav Třetí:
Se zásuvkou použitou na připojení boileru nemám problém, byť vím,že je to u distributorů obvykle zakázané. Nikdy jsem se ale nesetkal, že by to někdo kontroloval nebo že by kvůli tomu vznikl nějaký problém. Pokud je zásuvka v dostatečné výšce a vzdálenosti od předpokladatel ných míst úniku vody, nepředstavuje zásadní nebezpečí.
Jako velkou výhodu považuji to, že odpojení je vidět na dálku a nemůže dojít k omylu, což u spínačů není až tak jednoznačné (u obvykle používaných sporákových spínačů doutnavka za několik let již nesvítí, u stiskem vypni-tahem zapni je to ještě méně viditelné, tam je nejlepší mechanická kontrola - zkusit znovu vypnout).
Argument, že zásuvka nemá být používána k vypínání je sice rozumný, vzhledem k tomu, že většina boilerů má již mnoho let ovladač termostatu přístupný zvenku bez potřeby použití nástrojů, je možno nejprve vypnout případný ohřev snížením teploty na minimum a poté teprve rozpojit zásuvkové spojení, stejně tak, jak je to zamýšleno např. u žehliček, které jsou dnes příkonem srovnatelné s boilerem a spínač také nemají.
Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí 26.02.2014, 09:54
...
Argument, že zásuvka nemá být používána k vypínání je sice rozumný, ....
Je to argument, který je napadnutelný, protože v normě 33 2000-4-46, ed.2 je v bodu 465.1.4 uvedeno Pro funkční spínání mohou být použity vidlice a zásuvková spojení do jmenovitého proudu 16A
Předpokládám, že zásuvka je konstrukčně dělaná tak, aby dokázala vypnout (odpojit) bez rizika poškození nebo ohrožení obsluhy jmenovitý proud. Nebudeme argumentovat schopností vypnout zkratový proud, protože na ten měl zareagovat jistící prvek v přívodu pro okruh.
Miroslav Trapp:
332130 ed.2
7.7.9 Spotřebiče sloužící jako základní zdroj vytápění nebo ohřev TUV se doporučuje připojit na samostatné obvody.
Průřez vodičů pro jednotlivé spotřebiče a jejich jištění se volí aspoň podle tabulky 6. Je-li na jeden obvod připojeno více spotřebičů, musí se volit průřez vodičů podle
celkového připojeného příkonu.
Tyto spotřebiče musí být připojeny pevně, k jejich připojení se nesmí používat zásuvek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana