Kam umístit zásuvky pro bojler a pračku?

<< < (6/7) > >>

Pavel Čermák:
Nevím, zda může prohození L a N kotel poškodit, ale rozhodně může přestat fungovat
ionizační kontrola plamene a kotel pak nezapálí (zhasíná plamen a skáče do poruchy).

Milan Hudec:
Citace: Pavel  Čermák  10.05.2023, 19:52

Nevím, zda může prohození L a N kotel poškodit, ale rozhodně může přestat fungovat
ionizační kontrola plamene a kotel pak nezapálí (zhasíná plamen a skáče do poruchy).

Pokud má kotel vyp.jen v jednom pólu, pak je sakra důležité vypínat L.
V opačném případě je elektronika furt pod napětím L-PE.

Jan Franěk:
Citace: Jiří Černých  10.05.2023, 11:40

Pane Fraňku, jak poškodila rozdvojka elektroniku kotle, tím, že přehazuje třeba přehazuje fázi, nebo špatnými kontakty?

Nevím, nejsem opravář plynových kotlů. Jen vím, že prokazatelně jsem potkal už 4 poškozené plynové kotle, po přepojení do rozdvojky která přehazuje L s N. První tři opravy stály do 4 tisKč, ta poslední před cca 2 lety, už okolo 5 tisKč. Technik tehdy potvrdil, že se to občas stává a že podobné případy řeší tak 2-3x do měsíce.

Jiří Černých:
Skvělé pánové, díky za reakce. Mám  ještě otázku.
Jak je na tom bojler co se týká přehození L a N, například použitím té rozbočovačky, ovlivní to chod i
klasického nejvíce užívaného elektrického bojleru s termostatem?

Jan Franěk:
Citace: Jiří Černých  12.05.2023, 13:49

Skvělé pánové, díky za reakce. Mám  ještě otázku.
Jak je na tom bojler co se týká přehození L a N, například použitím té rozbočovačky, ovlivní to chod i
klasického nejvíce užívaného elektrického bojleru s termostatem?

Na bojleru se v tomto ohledu nemá co pos...t. Nicméně je kravina zapojovat bojler do zásuvky, natož pomocí rozdvojky. Zásuvky všeobecně, bez ohledu na to že mají být konstruovány na 16A, dlouhodobě nevydrží ani těch cca 10 A trvalého provozu. NAvíc mnoho rozdvojek je konstruováno pouze na 10A dlohodobá zátěž takto nahraně, velmi zkrátí životnost té rozdvojky. V některých případech jen na pouhé týdny. Toť zkušenost z praxe.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana