Je napětí mezi N a PE v zásuvce cca 4V v pořádku ?

<< < (8/9) > >>

Pavel Horský:
Citace: Vratislav Fugl1  20.02.2014, 17:07

Asi myslel ,  jak byl přepnutý měřák ,  ... ;)

TO mě nenapadlo. Jinou možnost bych si nerad připouštěl  (zle)

Petr M:
Instalace nedělám, ale jednou volali známí, Chlap koupil jako dárek pro vnuka multimetr, zkoušel měřit zásuvky a že je tam něcodivnýho. Když jsem pak měl cestu kolem, viděl jsem na vlastní oči, jak ten šílenec zapojil multimetr na DC rozsahu mezi kolíky dvou zásuvek. Ejhle, bylo tam malý DCčko. Každá zásuvka na jiným okruhu.

Pointa byla v okruhovým rozvaděči, Dřevěná bedna ve vnější omítce u vchodu, dřevěný prosklený dveře, který na jedné straně držely jenom silou vůle na jednom pantu. Keramický nulovací můstek bez krytu, pod každým šroubkem dva dráty. No a ejhle, jedna z těch zásuvek byla "nová" (co smeťák dal),  pro elektrickou troubu a byla kupidivu v mědi. Pod šroukem se potkala s hliníkem a na první pohled tam úřadoval nepřítel těchto spojů, dihydrogen monoxid  (zle) Šílenci jsem vysvětlil, že členství v SDH neznamená, že se mu červený kohout vyhne, doporučil totální rekonstrukci a utekl pryč (ta dvojitá keramická pojitka bez krytu, kde v jedné půlce byla propojka z AY6, mluvila za všechno).

Naštěstí jeho vnuk byl na elektro učňáku, tak jsem si ho bokem odchytl a on si tam nějak zjednal pořádek. Dům i po letech stojí, jenom to muzeum zchátralých elektroinstala cí už tam asi hned tak nebude...

ZbynekDolezal:
Citace: Ludvík Kubík  18.02.2014, 23:26

Nemůžu si pomoci, ale do zásuvky (tu, na které měříte napětí mezi PE a N) vám vedou dva nebo tři dráty? Byť se zdá moje otázka nelogická, vím, na co se ptám.

Vznesl jsem dotaz na typ elektroinstala ce, cekam na odpoved.

Na multimetru jsem mel nastavene STRIDAVE napeti.

Václav Třetí:
Citace: Pavel Horský  20.02.2014, 16:14

Si děláte asi srandu, že. DC v zásuvkách ve stabdardním panelákovém bytu? No to snad nemyslíte vážně?

U nás už asi 60 let ne, ve světě ještě někde možná ano. Údajně v JAR a Brasilii.

dolac:
Citace: Zbyněk Doležal  17.02.2014, 20:32

Mezi N a PE v zásuvce jsem naměřil od 2,5 V do 4 V. Je to v pořádku ?  (Digitální multimetr M92A).

Ak ste to odmeral správne, a predpokladáme, že mate sieť TN-C-S,  tak to potom znamená, že na N vodiči daného okruhu máte úbytok napätia 2,5 až 5V. Overte si, koľko zásuviek a aké spotrebiče sú na tomto okruhu zapojené. Ak uvažujeme max. prúd 16A, musel by mať N vodič v úseku od rozdelenia po vašu zásuvku impedanciu až 0,25 ohmov. Je to veľa? Asi áno. Ak však mate niekde opálenú svorku N vodiča, tak je to možné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana