Lze takto zapojit zásuvky na 400V, aniž by "vypadával" proudový chránič?

<< < (2/7) > >>

Marek Laube:
Citace: Václav Veselý 2  17.02.2014, 10:08

Marek Laube: Takže pokud natáhnu ten pětižilový kabel na místo určení 4P zásuvky a zakončím jej další krabicí a až zní povedu krátký čtyřžilový kabel do zásuvky, pak bude zapojení v pořádku?

Ale, když máte 4- pólovou zásuvku, tak proč do ní tahat 5- ti žilový kabel ? Tedy nevím, jestli se ještě vyrábí kabel CYKY 4 B ? Ono záleží na to, kolik a jaký máte spotřebič, který nepotřebuje N vodič. Rychlejší by asi bylo, aby například u cirkulárky vám elektrikář přepojil kabel na  5-ti kolíkovou zástrčku.

Marek Laube:
Citace: Petr M  17.02.2014, 09:05

Špatná je, že zásuvkový obvod má mít plný počet vodičů, takže 4P zásuvka nemá mezi 5P co dělat  (norm).

Ale vždyť pro "motorový" spotřebič jsou tři fáze a PE vodič PLNÝ POČET vodičů.

Jirka Š. Svejkovský:
Kabel 4B (dnes 4J) se samozřejmě vyrábí pro napájení asynchronních motorů. Cirkulárka obvykle vodič N nepotřebuje.

Čisté řešení je vyměnit zástrčku na cirkuli (nebo podobném stroji) za pětikolík s tím, že kolík N zůstane nezapojen. Pak jí můžete napájet z kterékoliv 5P zásuvky.

Poznámka: nepředpokládám, že stroj s 4P zástrčkou obsahuje vodič PEN. To by bylo špatně celé (a padal by ten chránič).

Petr M:
Citace: Václav Veselý 2  17.02.2014, 10:08

Nad redukcí jsem zprvu uvažoval, ale její zakoupení by mi pomohlo pouze v jednom případě a u dalších bych musel povyměňovat koncovky, kvůli jejich odlišným fyzickým velikostem a tvarům. A mít zapojený stroj přes redukci a další dvě prodlužky není úplně ideální.

Áha, vesnická džungle. 10 strojů, 15 koncovek  >:(

Než si nechat starý hrušky a čápovky vyměnit, tak člověk raděj kupuje prodlužky, ztrácí čas hledáním po bazarech, na zdi má X typů zásuvek pro strýčka příhodu. Ono je fakt levnější a jednodušší mít sbírku prodlužek s různýma zásuvkama za tisíce, než za pár stovek vyměnit koncovky... :o

Doma mám všechno na CEE 5P. Přes to jejede vlak. U domácích strojů jsou vyměněný koncovky. Kam to zabodnu, tam to jede a neřeším, že zrovna nemůžu najít prodlužku z CEE na hrušku.

A když přijedou nějací řemeslníci s ejjich nářadím, tak jsou jasně daný pravidla:
1. Zapojení do 5P CEE s PCH 30mA, jištění C16. Je to "obytný standard" pro 400V podle norem, takže s čímkoliv jiným u mě mají smůlu. Před dělňasama otestuju PCH, aby měli jistotu.
2. Nezasahovat do instalace, jinak jim strhnu prachy na opravu a revizi. Jsou na to dopředu upozornění.
3. Jejich nářadí, jejich riziko. Předpokládám, že revizní zprávu a někoho zodpovědnýho ve firmě mají.

Když to firma neakceptuje, tak to jednoduše dělá někdo jiný.

Václav Veselý 2:
Bylo mi řečeno, dokonce je možno to vyčíst i zde v diskusích, že dle normy musí být v nové instalaci kabel pětižilový, jinak to neprojde revizí. Tedy mé řešení a nebo redukce jsou "totožná" zapojení pohledově, ne však podle normy. Původní zásuvka byla na nevhodném místě a musel by se táhnout prodlužovák, který velice chutná pejskům.

Stroje, prodlužky a koncovky jsem takto zdědil, takže investice prakticky nulová. Jde jen o dočasné řešení z mých zásob (kde některé věci jsou nové a nepoužité),  protože stroje  budou využívány jen do doby, než odejdou věkem. Četnost jejich použití je malá a na většinu věcí si vystačím s ručním nářadím.

Původní přívod byl v mědi, starý jen několik let a s 4P zásuvkou. Jsem laik, normy neznám a o nutnosti 5P zásuvky jsem se dozvěděl, když už byl původní rozvod odstraněn, takže se už nedal prodloužit.

Pokud rozumím tomu, co zde bylo napsáno, tak  mé řešení fungovat bude, jen se mi pod to nikdo nepodepíše.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana