Je možné připojeni 3f 16A zásuvky na jistič 25A/B?

<< < (3/3)

Hugo K.:
to M.Laube
Vaše formulace "připojené přístroje" se zdá být poněkud nešťastná.
Vztah vedení a zásuvky asi  nejlépe vystihl J.Schwarz.

Jestliže si zakoupím např. lampičku potetovanou znaky CE, ESČ, apod, v provedení přívod 0,75 mm2 a šňůrový vypínač na 4A, nemám v návodu nikde upozornění o tom, že zásuvka musí být jištěna 4A. Prostě ji strčim do obvodu jištěného 16A a vedení i jističi je to fakt ten šumák.

Marek Laube:
Citace: Hugo K.  16.02.2014, 15:25

to M.Laube
Vaše formulace "připojené přístroje" se zdá být poněkud nešťastná.

Citace: Marek Laube  15.02.2014, 19:25

To Mirek_CB:
...připojené přístroje, viz. zásuvky, vypínače apod.

Pavel Horský:
Citace: Marek Laube  16.02.2014, 09:22

Myslím, že v běžných bytových instalacích, když budu mít instalační vypínač 10 A a stejně vysoké jištění daného okruhu t.j. B10/1, tak se v reálném provozu těžko asi bude dosahovat oněch hodnot 10 ampér.
Spíš bych viděl problém někde třeba ve větší dílně a k vypínači 10 A zapojených "hodně" svítidel. Nejhorší podle mne bude, když tyto svítidla "pojedou" až na "knop" a jistič jim "povolí" proud až klidně pomalu k 1,45 násobku In. Tak že vypínači může procházet proud až 14 AMPÉR ! :o

A přesně takto to dopadá, když jde instalaci provádět borec, který si myslí, že jsou jeho znalosti neochvějné, stejně jako jeho dlouholeté montážní zkušennosti.
Takové týpky ani nenapadne, že by si to měli alespoň nějak spočítat.
Nevím jak vás, ale mě tací mazáci strašně rozčilují, neboť mě akorát zdržují od práce, když jdu pak někam napravovat jejich umělecká díla.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana