Kolik ampér vydrží trubičková pojistka 8A 250V připojená na 12V?

<< < (3/6) > >>

Tomáš Hanák:
Řěším stejnou otázku jako tazatel, ale stále v tom nemám jasno. Možná se to zdá banální, ale podle mne to tak jednoznačné není.

Asi se shodneme na tomto: Průchodem elektrického proudu pojistkou vzniká na elektrickém odporu vodiče pojistky úbytek napětí a výkonová ztráta ve formě tepla. Tím se vodič pojistkové patrony zahřívá. V závislosti na velikosti proudu se zvyšuje výkonová ztráta na vodiči pojistky. Ztrátový výkon je funkcí čtverce proudu a proto se stoupající velikostí proudu se výrazně zkracuje doba do přetavení vodiče pojistky.

To znamená že není 1A jako1A... tady musíme počítat s výkonem který je vodič pojistky schopen unést. Pokud mám pojistku na 240VDC a 1A = 240W což při 12VDC je 20A = 240W ... Takže pokud chci mít pojistku na 12VDC a 1A = 12W tak musím použít např. pojistku pro 240V a 50mA abych měl stejnou výkonovou ztrátu?

Díky

Lukáš Rotrekl:
Jenže na pojistce bude jenom napětí, které způsobí procházejí proud na odporu pojistky. Čili pokud pojistkou poteče 10A bude úbytek stejný ať je napájecí napětí 12V nebo 230V.

Napětí např. 250V uváděné na pojistce, je takové napětí, které je schopna pojistka rozpojit  (pro laiky hodně zjednodušeně řečeno).   

Jirka Š. Svejkovský:
Nemotejte dohromady napětí zdroje a úbytek napětí na pojistce.

Napětí na zdroji vyvolá daný proud obvodem. Ten přímo úměrný napětí na zdroji a nepřímo součtu všech odporů po cestě.

Úbytek napětí na pojistce je dané pouze procházejícím proudem (nezávisle na napětí zdroje) a vnitřním odporem pojistky.

Pokud pojistkou protéká proud 1A ,  pak vyvolá vždy stejný úbytek napětí na pojistce bez ohledu na to, jaké napětí zdroje jej vyvolalo.

Tomáš Hanák:
Jasně, díky!  :)

Hugo K.:
Citace: Pavel Horský  12.01.2014, 17:04

Tento dotaz mi hodně připomíná dotaz slovenské moderátorky na vybrané bratislavské občany........ ...
Jeden člověk se kouká na film 1 hodinu. Jak dlouho se na film budou koukat tři osoby?

:D :D :D

Pokud se na film budou koukat v pracovní době tři Vaši zaměstnanci, ztratíte 3
hodiny práce. (drinks)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana