Jaký má být průřez přívodního vodiče k rozvaděči pro 3 zásuvkové okruhy?

<< < (6/7) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Michael Tejčka  09.01.2014, 19:58

Problém bych viděl v první řadě v tom, že za nedlouho někoho napadne tu předřazenou šestnáctku navýšit, franta z hospody v tom nebude vidět problém....

No, to už ale bude problém toho Franty, ne náš. Stoprocentně blbuvzdorná instalace se navrhnout nedá, ani kdyby evropská komise proti blbosti vydala normu.

Jaroslav Hasala:
Pokud se vrátím k původnímu dotazu, připadá mi jednodušší ty tři požadované zásuvkové okruhy připojit přímo z původního rozvaděče, než dělat další rozvaděč.
Zejména, pokud to není není daleko.

Václav Třetí:
Citace: Jaroslav Hasala  09.01.2014, 21:07

Pokud se vrátím k původnímu dotazu, připadá mi jednodušší ty tři požadované zásuvkové okruhy připojit přímo z původního rozvaděče, než dělat další rozvaděč.
Zejména, pokud to není daleko.

Ano, to je nejlepší řešení.

Mnohdy se při opravách setkávám s tím, že sami majitelé netuší, kolik jističů mají v řadě za sebou a jedna prasklá žárovka je dokáže vyhodit najednou.

Většinou tyto nesmysly vzniknou při stavebních úpravách, při/pře-stavěním další části domu, kdy se osadí další rozvaděč s jištěním okruhů v nové části a s přívodem ze starého rozvaděče, kde je použit jistič jako odjištění vedení.

Nedávno jsem řešil problém, kdy spadly čtyři (!) jističe za sebou při zkratu a třífázový ITV jen v jedné fázi a ještě nefungoval signalizační terčík (obdélníček). Hned ve větší části domu nešla jedna fáze a nemohli to majitelé sami najít. To byl klasický případ výše uvedeného. Hlavní jistič 3B25A (Eaton) u elměru (původně 32 nebo 40A, nechali snížit kvůli poplatkům),  v prvním rozvaděči další 25A (ITV, viník problému) v druhém rozvaděči 3B20A (LSN) a v obvodu kde vznikl samotný zkrat B10A (LSN).

Krásný guláš, chybějící nebo nečitelné štítky v rozvaděčích, neexistující dokumentace, nesmyslná konstrukce a jedna prasklá žárovka a hned je co dělat. Před časem asi ušetřili, teď už budou jenom běhat mezi rozvaděči a platit za nahození (někdy i výměnu) zbytečného jističe.

Jan Palička:
Citace: Jan Štěpán  08.01.2014, 15:00

nevyhovuje. S ohledem na to co můžete připojit v garáži nevyhovuje nic. Kabel přetíženej, jistič v domu přetíženej. Jestli bude k.o. dřív jistič, nebo kabel to nevím, ale pokud to budete využívat naplno, nevydrží ani jeden.
Doporučené řešení: podle vzdálenosti,  uložení a dat výrobce vypočítat proudovou zatížitelnost kabelu a podle ní upravit jištění v domu a:
a/ stejný jistič osadit jako hlavní do garáže
b/ suma jističů v garáži nesmí překročit hodnotu jističe v domu. (pro kolegy hl. jistič může být nahrazen vypínačem)

Tak teď jste mi zbořil všechny mé znalosti  :)
O soudobosti už tady řeč byla, ale PROČ by se měl přívodní kabel přetížit? Co myslíte tím výrokem "využívat naplno"? Víc než umožní přeřazené jištění? :D
P.S: počítal jsem jističe doma a vychází mi, že bych měl vyměnit hlavní přívodní kabel 4x10 za 4x150.... O velikosti jističe před elektroměrem ještě budu s PRE jednat  ;D

Šnajdr Josef:
Koukal jsem do tabulky na jištění a CYKY2,5 se může jistit i 20A, samozřejmě záleží na uložení atd......

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana