Proč je fáze na kolíku?
Vít Rotrekl:
Mozna jsem to nenapsal uplne spravne cesky, ale mysleno to bylo tak, ze ani v jedne zasuvce to nebylo propojeno.
Jiří Schwarz:
Citace: Vít Rotrekl 31.12.2013, 18:31
Mozna jsem to nenapsal uplne spravne cesky, ale mysleno to bylo tak, ze ani v jedne zasuvce to nebylo propojeno.
Tak to vidíte, jaké máte na moravě zocelené lidi, že to všichni přežili...
Ono by se to dalo zneužít jako antireklama na nové normy, chrániče,... >:D
Václav Třetí:
Citace: Vít Rotrekl 31.12.2013, 09:44
... postupně jsem rozdělal všechny zásuvky a podotahoval všechny šroubky. Víc s tím stejně udělat nejde, protože kdybych ty zásuvky chtěl vyměňovat, tak se ta izolace na drátech rozpadne.
A co mně dostalo nejvíc, tak ani v jediné zásuvce v domě nebyl připojenej kolík!
Když tak prohlížím fotografie a čtu váš text, je mi jasné kde vznikl problém. Instalace v době svého vzniku ve dvacátých létech byla vybavena zásuvkami bez kolíku, což byl tehdá běžný stav, zásuvky s kolíkem se začaly používat až ve třicátých létech. V šedesátých létech provedl někdo "modernizaci" a vyměnil všechny zásuvky za nové s kolíkem, ovšem netušil, co s tím. Že má dva dráty a tři kontakty, tak to vyřešil tím, že ochranný kontak ignoroval. Špatné řešení, ale stále lepší než to, které jsem potkal asi před davceti léty v obdobném domku, kde někdo při stejné akci důsledně spojil pravou dutinku s kolíkem, ovšem bez ověření, zda se jedná o fázi nebo o nulák (PEN), takže 3/4 zásuvek mělo fázi na kolíku. Ani ta statistická pravděpodobnos t nezafungovala, mělo to být alespoň půl na půl.
Vít Rotrekl:
Mohlo to tak to být. Takový pamětník nejsem.
Martin Kout:
Citace: Vít Rotrekl 31.12.2013, 09:44
A když už jsme u těch "starých" instalací, tak jeden úlovek. Pán měl pocit, že se mu nějak hřejí vidlice v zásuvkách. Tak jsem byl přizván ať na to kouknu. Věděl jsem, že jde o vilku někdy ze 20.let min. století, s původní instalací. Nebo možná někdy nějak upravovanou. Ani jsem nemusel nic otevírat abych, hned mezi dveřmi navrhoval celkovou rekonstrukci. Ale ta z několika důvodů není teď možná.
Nu což, postupně jsem rozdělal, všechny zásuvky a podotahoval všechny šroubky. Víc s tím stejně udělat nejde, protože kdybych ty zásuvky chtěl vyměňovat, tak se ta izolace na drátech rozpadne.
A co mně dostalo nejvíc, tak v jediné zásuvce v domě nebyl připojenej kolík!! Doporučil jsem používání výhradně spotřebičů ve dvojce třídě, a při jakýmkoliv sebemenším pocitu nějakého probíjení okamžitě spotřebič vytáhnout ze zásuvky a nepoužívat.
Ještě přikládám fotku zapojení zásuvky, když je málo šroubků :)
Když jsem před rokem rekonstruoval náš dům s el.inst. z přibližně 50-60 let bylo zde pár úplně stejných "svorek".
Co se týká dotazu:
Při detailním prohlídnutí fotky je, odhaduji na 70%, jasné kde je chyba (i když v realitě černý není vždy černý a zž není vždy to co by měl být).
Viděl jsem takovoudle podobnou zásuvku (byla používána na pračku a pračka byla hned vedle vany) při demontáži staré instalace v bytovém jádře. Při dotazu zda pračka "nekopala" my bylo odpovězeno: "že si při koupání občas děti stěžovali že je trošku brní voda". No na mě šly mrákoty.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana