Proč je fáze na kolíku?

<< < (5/7) > >>

Hugo K.:
Začal bych shozením jističe daného okruhu.
Pak bych zakoupil fázovou zkoušečku, takový "šroubovák s doutnavkou". Není od věci ji mít někde v šuplíku.
Zadal bych do vyhledávače " TN-C " a přečetl způsob zapojení v zásuvkách a použité barvy vodičů. Myslím, že toto zapojení by mělo být jasné i průměrnému šimpanzovi od Berousků.
Sejmul bych kryty okolních zásuvek na okruhu. Asi uvidím podobná zvěrstva.
K identifikaci okruhu  bych využil tu fázovou zkoušečku.
A pak bych se obrátil na revizního technika elektro s patřičným vybavením.
Po odstřižení těch zvonkových drátků asi přijdu o část zásuvek.

Ižák Ctibor:
  p.  Jan 56

Predpokladám, že u vás žehlí pani manželka. Ak ju máte trochu viac rád, ako zle vydarenú svokru, tak si veľmi rýchlo zavolajte aspoň priemerne-zdatného elektrikára ,aby sa na to pozrel.
Ja by som to na vašom mieste urobil a veľmi rýchlo.

Vít Rotrekl:
Citace: Hugo K.  30.12.2013, 08:44

Začal bych shozením jističe daného okruhu.
Pak bych zakoupil fázovou zkoušečku, takový "šroubovák s doutnavkou". Není od věci ji mít někde v šuplíku.
Zadal bych do vyhledávače " TN-C " a přečetl způsob zapojení v zásuvkách a použité barvy vodičů. Myslím, že toto zapojení by mělo být jasné i průměrnému šimpanzovi od Berousků.
Sejmul bych kryty okolních zásuvek na okruhu. Asi uvidím podobná zvěrstva.
K identifikaci okruhu  bych využil tu fázovou zkoušečku.
A pak bych se obrátil na revizního technika elektro s patřičným vybavením.
Po odstřižení těch zvonkových drátků asi přijdu o část zásuvek.

Obávám se, že s fázovou zkoušečkou tohoé člověk ve stré instalaci moc nevyzijstí. Viděl bych to tak na 3, max 4 pojistky pro celý dům/byt. A PEN vodiče různě připojované kde zrovna byla nejbližší krabička, takže ta fázovka si bude svítit na naidukovaný napětí, bych řekl skoro všude...

Vít Rotrekl:
A když už jsme u těch "starých" instalací, tak jeden úlovek. Pán měl pocit, že se mu nějak hřejí vidlice v zásuvkách. Tak jsem byl přizván ať na to kouknu. Věděl jsem, že jde o vilku někdy ze 20.let min. století, s původní instalací. Nebo možná někdy nějak upravovanou. Ani jsem nemusel nic otevírat abych, hned mezi dveřmi navrhoval celkovou rekonstrukci. Ale ta z několika důvodů není teď možná.
Nu což, postupně jsem rozdělal, všechny zásuvky a podotahoval všechny šroubky. Víc s tím stejně udělat nejde, protože kdybych ty zásuvky chtěl vyměňovat, tak se ta izolace na drátech rozpadne.
A co mně dostalo nejvíc, tak v jediné zásuvce v domě nebyl připojenej kolík!! Doporučil jsem používání výhradně spotřebičů ve dvojce třídě, a při jakýmkoliv sebemenším pocitu nějakého probíjení okamžitě spotřebič vytáhnout ze zásuvky a nepoužívat.

Ještě přikládám fotku zapojení zásuvky, když je málo šroubků :)

Sičák.:
Citace: Vít Rotrekl  31.12.2013, 09:44

A co mně dostalo nejvíc, tak v jediné zásuvce v domě nebyl připojenej kolík!!
Len v jednej? To je potom ešte velmi dobre. Pred dvoma rokmi sme kúpili starší dom, základná časť z 50tych rokov. 2  zásuvky v spálni (klasicky vedľa postele) nemali zapojené ochranné kolíky! V ďalšej izbe kde bola jediná zásuvka asi 1,5 metra od zeme tiež nebol zapojený ochranný kolík >:( Ani jedno kovové svietidlo v dome nemalo zapojenú PE svorku. Holt niekomu sa nechcel robit TN-C prepoj N a PE ;D  Takto by  som mohol pokračovať donekonečna čo všetko som našiel (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana