Mám pripomienkovať FV panely ked su jimace hromosvodu velmi nizko?

<< < (2/4) > >>

Petr Liskar:
Citace: Martin H.  23.12.2013, 17:53

Stavebný úrad mi oznámil, že sused žiada o zmenu projektu stavby pred dokončením a že chce mať na plochej streche FV panely. Mám len niekoľko dní na vyjadrenie.

Pokud ty FV panely budou výrobna, pak se vás pravděpodobně dotýká ochranné pásmo této výrobny. Nevím, jak na Slovensku, ale v Čechách je  to 20 metrů od plotu nebo od stěny toho domu, kde ty FV panely jsou. Ochranné pásmo není žádná prča, jen namátkou nebudete smět bez souhlasu vlastníka té FV výrobny:
- zřizovat stavby či umisťovat konstrukce a jiná podobná zařízení, jakož i uskladňovat hořlavé a výbušné látky
- provádět zemní práce,
- provádět činnosti, které by mohly ohrozit spolehlivost a bezpečnost provozu těchto zařízení
nebo ohrozit život, zdraví či majetek osob,
- provádět činnosti, které by znemožňovaly nebo podstatně znesnadňovaly přístup k těmto
zařízením (což je pojem tak široký, že se do na něj dá napasovat třba i grilování)
Mimochodem, o vzniku tohoto ochranného pásma nerozhoduje stavební úřad.  Ochranné pásmo vzniká dnem nabytí právní moci územního rozhodnutí o umístění stavby nebo územního souhlasu s umístěním stavby.

Suma sumárum: To, že to necháte pasivně být, vás v konečném důsledku může značně omezit na Vašich vlastnických právech...

Martin H.:
Ďakujem za cenné informácie.

Budem ďalej postupovať v dvoch smeroch:
1. možné ohrozenie požiarom.
2. možné obmedzenie ochranným pásmom. Zatiaľ as mi nepodarilo nájsť slovenský zákon alebo nariadenie, ktorý by stanovoval ochranné pásmo. U vás to je § 46 odst. 7 českého energetického zákona, to som našiel rýchlo.

Citace: Milan Hudec  23.12.2013, 18:30

Dle vašich přīspěvků soudím že jste odborník

Asi čítate len tie vydarené. Toľkokrát som sa tu už odborne znemožnil ...  :-[

David Hruda:
Citace: Petr Liskar  23.12.2013, 22:23

Pokud ty FV panely budou výrobna...

Nejsem v oboru FV žádný odborník, ale považovat rodinný domek s FV na střeše za výrobnu ve smyslu §46 odst. 7 zákona 485/2000Sb. se mi zdá poněkud přehnané.
Bylo by možné v takové "výrobně" vůbec bydlet?

Petr Liskar:
Citace: David Hruda  24.12.2013, 15:49

Nejsem v oboru FV žádný odborník, ale považovat rodinný domek s FV na střeše za výrobnu ve smyslu §46 odst. 7 zákona 485/2000Sb. se mi zdá poněkud přehnané.

Bohužel tomu ale tak je dle usta­novení § 2 odst. 2 písm. a) bod 20 18 energetic­kého zákona.

Citace: David Hruda  24.12.2013, 15:49

Bylo by možné v takové "výrobně" vůbec bydlet?

Ano.

Ján Garaj:
2. možné obmedzenie ochranným pásmom. Zatiaľ as mi nepodarilo nájsť slovenský zákon alebo nariadenie, ktorý by stanovoval ochranné pásmo. U vás to je § 46 odst. 7 českého energetického zákona, to som našiel rýchlo.
Asi ste to čítal priveľmi rýchlo.
Ochranné pásmo vyhlasuje príslušný stavebný úrad na základe oprávnenej požiadavky : a/ U novostavieb, investora=stavebníka.b/U stavieb prevádzkovanýc h, prevádzkovateľ a=majiteľa, správcu ap.
To že si obvykle štátne molochy plyn,energo a telekom+dráhy pletú, že majú na vyhlásenie ochranného pásma právo zo zákona ešte neznamená, že je naozaj aj vyhláené tak ako má byť. Na ten stavebný úrad by ste asi mali niečo napísať v tom zmysle, že súhlasíte(aby ste neznemožnili susedovi niečo používať, niet nad dobrého súseda) ale trváte na tom, aby ste na svojom pozemku neboli ani teraz a ani nikdy v budúcnosti obmedzovaní akýmkoľvek spôsobom. Myslím, že je to tak aj ovca je celá a aj vlk je nažratý a sused sa nemôže hnevať, lebo ste súhlasili.Drží m palce a nedajte  sa strašiť ochranným pásmom.Bez papiera je to len bubák. Už som to tu písal niekoľkokrát.A mám to aj vyskúšané, naozaj.Dokonca aj v tomto roku v Brne.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana