Může být elektroinstalace bez jističe?
Jaroslav Hasala:
Citace: Dušan Davídek 11.12.2013, 12:58
Vím o trvale obydleném fungujícím starém RD ....
Na JM tohle není nijak vyjímečné.
Způsob, kdy přívod připojen nejdříve na elektroměr a pak teprve na jistící prvky, je údajně tzv. "německé" zapojení, které se u nás praktikovalo za protektorátu a používalo se to ještě nějakou dobu po válce.
Co se týká to ostatního, na třífázový elektroměr bývají někdy připojené pouze fázové vodiče, není tam N vodič.
Za jednofázovým elektroměrem bývají dvě pojistky, ale pojistky jsou přes vodiče L a N, nikoliv PEN.
Nezapomínejme, že to bylo určené pro sítě TT.
Poměrně často se ovšem stává, že z vodiče N někdo PEN "vytvořil" nesprávným zapojením koncového zařízení - zásuvky 230V nebo světla.
Uzemnění (PE vodič) je obvykle úplně samostatné, typicky ho tvoří jedna zemnící tyč (nebo něco takového) a někde pod elektroměrovým rozvaděčem je krabice KO 100 (125) ve které je spojeno uzemnění.
Dušan Davídek:
Citace: Jaroslav Hasala 11.12.2013, 15:25
Způsob, kdy přívod připojen nejdříve na elektroměr a pak teprve na jistící prvky, je údajně tzv. "německé" zapojení, které se u nás praktikovalo za protektorátu a používalo se to ještě nějakou dobu po válce.
Jj. U nás je k vidění spousta premix desek takto osazených, název a původ zapojení mi nebyl známý. Díky za rozšíření obzorů... ;)
Jen mě udivilo, že v tomto domě ani před 3f elektroměrem ani za ním není jištění pro 3f zásuvkový vývod, jen pojistky v HDS - uvedl jsem to jako reakci na dotaz vznesený v záhlaví tohoto vlákna.
Poměrně často se ovšem stává, že z vodiče N někdo PEN "vytvořil" nesprávným zapojením koncového zařízení - zásuvky 230V nebo světla.
1f rozvody po tomto domě jsou dvouvodičové, zásuvky "zanulované" (proto jsem použil název PEN) a oba vodiče jsou přes pojistku, možná přezapojeno někdy při výměně přístrojů (všude namontován ABB Classic), jen mi nějak chybí ten třetí vodič - neměl jsem důvod se po tom pídit, jen jsem byl zvědavý na návštěvě...... :)
Na JM tohle není nijak vyjímečné.
Nezapomínejme, že to bylo určené pro sítě TT.
Uzemnění (PE vodič) je obvykle úplně samostatné, typicky ho tvoří jedna zemnící tyč (nebo něco takového) a někde pod elektroměrovým rozvaděčem je krabice KO 100 (125) ve které je spojeno uzemnění.
Jinak plně souhlasím s tím, že na JM to je (nebo bylo) běžné zapojení. Sám jsem koupil RD s popisovanými rysy. V každém druhém domě u nás je v předsíni vidět "lakovaný dřevěný rozvaděč" v něm premix desky a na nich napěťový a proudový chránič, elektroměr, závitové pojistky na všech pracovních vodičích a nesmí chybět 3f zásuvka. Poblíž nad zemí samozřejmě nechybí zmiňovaná krabice a uzemnění má pak velmi často podobu do země zatlučené železné trubky a k ní vedoucí Cu drát 6mm2 bez izolace přimázlý pod omítku (někdy i na trase spolehlivě spojený (viz foto))..
A dost mne udivilo, že technik od E-onu se neozval ohledně výše rezervovaného příkonu. Ten byl sjednaný a placený ve výši 3x25A a přitom byl odběr limitovaný osazenými pojistkami v HDS ((3x35A) v neprospěch dodavatele.
Kamil Novák:
Třetí den od původního dotazu a tazatel se dosud neobtěžoval reagovat.
Zdá se, že věc je jasná a není dál o čem debatovat a tím ztrácet čas.
lea:
z mé osobní zkušenosti. Miy jsme na našem dvou pokojovém bytě neměli také jističe.... při rekonstrukci jsme to napravili. takže z toho vyplývá, že je možné aby byl byt bez jističe. >:D
Vít Rotrekl:
Citace: František Šohajda 11.12.2013, 11:43
Já jsem to u jedné paní předělával před 2 roky...koupila RD a byla tam deska se dvěma elektroměry 1F a u každého dvě pojistky v L a N vodiči....nikd y tam nebylo napětí 120V..
vždy 220-230V (po novém).....dvoupokoj ový RD a dva elektroměry ....? Půlka a půlka domu...vždy tam bývala jedna rodina..? Distributor na to nic neříkal!.. Platila za dva elměry! JM kraj
Já se setkal sd tím, že byl 3f elektroměr pro dům, a 1f za kterým byly připojeny spínací hodiny, ty od Křižíka, zaplombované, a na ty byl připojen pouze bojler.
Taky JM.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana