Kdo je na stavbě skutečný elektrikář a nelže?

<< < (2/15) > >>

Dušan Davídek:
Citace: Milan Hudec  07.12.2013, 21:21

..... líbil by se někomu tento způsob: zákazník by měl možnost si dotyčného prověřit na základě generovaného online testu s velkým množstvím možných otázek?

Zajímavá myšlenka, ale myslím si, že není moc životaschopná. ...... ;)

Citace: Miloš Kotek  07.12.2013, 22:32

.....ale především: zajímají mne reference, pokud možno takové, které mohu na vlastní oči vidět a zeptat se majitelů, jak byli spokojeni.

Z pohledu běžného koncového zákazníka bych se obecně přiklonil k názoru kol. Kotka.
Pokud zákazníkovi záleží na tom, co za své peníze dostane, dá si práci se sháněním referencí. Přímé jednání "face to face" s potenciálním zhotovitelem taky hodně napoví. Jednomužná firma "DĚLÁM VŠECHNO" s vrtačkou z Bauhausu provádějící kompletní rekonstrukci jádra od A do Z za týden a s požadavkem okamžité zálohy na materiál asi není to pravé ořechové ....

Spíše než testovat z vědomostních otázek by se zákazníci měli naučit pokládat otázky týkající se konkrétních podmínek stavby a trvat na písemné podobě smlouvy s jasnou definicí požadavků, termínů, kvality a uvedením případných sankcí apod.
Samozvaný laciný elektrikář to mnohdy vzdá, když se např. dozví, že platbu za jednotlivé dílčí realizace dostane až po kontrole RT zákazníka. Ostatně kontrola nezávislým RT a až poté platba se často ukáže jako nejúčinnější síto na různé pochybné realizátory... .

Pro drobné realizace (provozní opravy, výměny zásuvek, vypínačů, montáž světel, připojování spotřebičů apod.) se mi jako nejspolehlivěj ší jeví způsob "vlastního privátního elektrikáře".

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  07.12.2013, 22:10

Pokud bude existovat dadabáze řekněme s 10000 otázek, na které budou znát správné odpovědi  automaticky ti co v oboru soustavně pracují a ostatní by se je museli dlouho biflovat, je to určité síto.

Neumím si představit to množství otázek a "ověřených" odpovědí...

Mě na jaře stačila otázka a odpověď jedna.

... to chceš ten drát od stožáru natáhnout nahoru na hřebenové vedení?...
... co ti na tom není jasné, tak to děláme všude...

Milan Hudec:
Citace: Jiří Schwarz  08.12.2013, 11:40

Neumím si představit to množství otázek a "ověřených" odpovědí...

Mě na jaře stačila otázka a odpověď jedna.

... to chceš ten drát od stožáru natáhnout nahoru na hřebenové vedení?...
... co ti na tom není jasné, tak to děláme všude...

No jo, ale ty jseš odborník, vžij se do role laika.
Před lety jsem vybíral tesaře, cca.půl roku jsem se jejich řemeslo bifloval, takže nějaký základ jsem měl, stejně jsem si přivzal známého odborníka přes dřeva, a vybrali jsme po nějakých "vstupních pohovorech" až pátou či šestou fu.

Jan Franěk:
A nejdete na to z druhé strany? Neměl by spíš zákazník prokázat určité znalosti ,  díky kterým by se uměl správně rozhodnout pro vhodnou firmu? Není to nakonec to, co by pomohlo všem? Osvěta u široké veřejnosti?

Vemte si společnost, kde je většina lidí schopna určit své priority. Na první místo staví kvalitu a bezpečnost, peníze až na místo druhé. Díky svému rozhledu a znalostem, snadno oddělí firmu typu "vyinkasuj prachy, něco udělej a zmis a hlavně bez papírů",  od slušných firem.
TO se samozřejmě netýká jen elektrikářů. NOVA by neměla o čem klafat ve zprávách, protože by nikdo nepustil falešné pracovníky do bytu, aby ho okradli, nezaplatil by zálohu firmě, která zítra už neexistuje a tak podobně.

Myslím si, že už tady několikrát padlo dost názorů na to, že pokud někdo kupuje dům za milióny, nenechá si ho prohlédnout RT, protože by to stálo pár tisícovek. Když půjde pro auto do bazaru, rád zaplatí nějakého mechanika, aby mu ho prohlédl. A to se pohybujeme v řádech desetitisíců Kč. Při koupi nového mobilu,  tráví hodiny i dny na netu, aby vybral ten nejlepší, to se pohybujeme v tisících Kč.

Tak kdo si zaslouží být podveden?
Staré přísloví nám říká - štěstí přeje připraveným. Možná to nebude štěstí, ale ta důkladná příprava. Nemyslíte?

MOžná by ubylo na stavbě zedníků s 50tkou a přibylo víc elektrikářů.

Miroslav Minařík:
Citace: Dušan Davídek  08.12.2013, 11:34

Pokud zákazníkovi záleží na tom, co za své peníze dostane, dá si práci se sháněním referencí. Přímé jednání "face to face" s potenciálním zhotovitelem taky hodně napoví.

Také to tak vidím. Ještě dodám vlastní praxi. K těm referencím ...
Není reference jako reference. Je reference, kterou popisujete vy a je reference, kterou popisuje třetí osoba. V případě odborné firmy je téměř nerelevantní referenční hlášení toho, kdo to platí. Ten často vůbec nemávůbec ponětí, zda je to provedeno správně a jakou odbornost dotyčný skutečně má.
Proto doporučuji sledovat i reference referencí. Zda ho doporučuje noname, značky typu O2 nebo konkrétní renomovaná osoba z masa a kostí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana