Kdo je na stavbě skutečný elektrikář a nelže?

<< < (9/15) > >>

Milan Karvánek:
Citace: Václav Třetí  11.12.2013, 08:42

Bohužel se v dnešní době stala většina lejster základem korupce, proto bych je v pokud možno co největším množství zrušil, včetně dnes již přežité "50".  Důvod proč je jednoduchý, pominu-li kutily, co padesátku nemají a nikdy neměli, tak je mraky elektrikářů co ji mají a stejně jim to nebrání dělat nebetyčné prasárny někdy horší než od kutilů. Navíc byla "50" vždy zaměřena pouze na bezpečnost, nikoliv na kvalitu, což považuji za nedostatek velice zásadní. Kvalita a bezpečnost nejdou od sebe oddělovat. Asi bych zavedl přímou osobní zodpovědnost.

Naprostý souhlas, už jsem podobný názor psal v diskusích před roky, ale je zde stále silná skupina co chce 50 resuscitovat a vylepšovat.   (zle)

Základem je, aby investor měl vůbec o kvalitu zájem. Elektrika.cz by mohla pomoct osvětou. Nabídnout investorům 10 až 20 základních otázek na co se mají svého dodavatele zeptat aby si nenaběhli. A nemyslím otázky na výpočet odporů, ani násobků vybavovacího proudu, to má řešit projektant a kontorolovat revizák! Montér má být zručný řemeslník, co odvádí precizní práci a zná správné technologické postupy.
Zase se zde vymýšlí kravina jak utahovat šrouby, přitom stačí dodržovat stávající platná pravidla a zákony.
PROJEKT > MONTÁŽ > REVIZE a to bez rozdílu na každou instalaci na ktrou nám to normy předepisují a osobní zodpovědnost? Ta je snad i nyní také daná, jen když jí bude investor důsledně vyžadovat. Je to jen jeho věc.

Miroslav Minařík:

Když si vzpomenu na ty fasádníky když jsem se jich ptal, zda na to mají elektrikáře, tak odpověď zněla že mají svého. Tečka.
Tím byla všechna odbornost oznámena a nebylo důvodu mu nevěřit.
Samozřejmě lhal.

Lže jich hodně.
Od té doby se ptám často.
Stále stejné.

Milan Karvánek:
Citace: Miroslav Minařík  12.12.2013, 22:34

Když si vzpomenu na ty fasádníky když jsem se jich ptal, zda na to mají elektrikáře, tak odpověď zněla že mají svého. Tečka.
Tím byla všechna odbornost oznámena a nebylo důvodu mu nevěřit.
Samozřejmě lhal.

Lže jich hodně.
Od té doby se ptám často.
Stále stejné.

No jasně, že lžou, ale ty si se nechal ukecat, tedy tvoje chybka  ;D Proto by měli investoři, kteří o to stojí dostat informaci o těch pár otázkách a správných odpovědích. Rozhodnutí pak stejně bude na nich.

Praxe je ale ještě mnohem horší, jsem čerstvě znechucen z toho co v poslední době vídám na stvbách a je to především kvůli samotným investorům, kteří "pracují" sami proti sobě a ještě na tom bazírují jak malé děti, je to na osobní sdělení Mirku až se uvidíme.

Milan Hudec:
Citace: Milan Karvánek  12.12.2013, 22:24

A nemyslím otázky na výpočet odporů, ani násobků vybavovacího proudu, to má řešit projektant a kontorolovat revizák! Montér má být zručný řemeslník, co odvádí precizní práci a zná správné technologické postupy.

Ony tři tebou jmenované profese jsou mnohdy na stavbě typu nová elektrika na púdě sloučeny v jednoho člověka.
S tím utahováním šroubu je to krásný příměr, buď si vyberu sikovky na které budu alespoň trochu vidět, nebo po slepu vyberu z bedny různých klíčů ten pravý, co je lepší?
V situaci kdy lejstra svoji  vypovídající schopnost již ztratila a institut osobni odpovědnosti je v plenkách, mám tedy možnost čekání na lepší časy bez světla v domu nebo zkusit onen správný klíč vybrat za použití alespoň nějaké nápovědy.
U hromosvodů je situace ještě smutnější, tady mám jen jistotu Dehnu a koho mě přímo doporučí.

Lubomír Jindra:
Kupní síla obyvatelstva ČR je nízká.
Vymahatelnost práva v ČR je nízká.
To jsou základní příčiny současného stavu a dokud se nezlepší nic se nezmění. (zatím se obojí stále zhoršuje)

Nemyslím že by vědomostní "domobrana" navrhovaná kolegou Hudcem mohla něco změnit: ten kdo chce, služby kvalitních elektrikářů využívá, ten kdo nechce asi mu je to jedno. Ten kdo skutečné elektrikáře neumí najít, je jeho chybou že se neorientuje v současné společnosti.

To je svoboda. Chtěli jsme ji. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana