Kdo je na stavbě skutečný elektrikář a nelže?
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk 08.12.2013, 12:04
A nejdete na to z druhé strany? Neměl by spíš zákazník prokázat určité znalosti
Komanči říkali, že v budoucnu vybudujeme společnost, kde bude mít každý všeho dle svým potřeb. Dnes to opravdu skoro platí. Jen bych k tomu přidal ještě "a dle svých schopností".
Víte kolikrát jsem naletěl, kolikrát se spálil, kolik financí jsem vydal za služby, které nebyly tak kvalitní, jak bylo deklarováno?
Vůbec si nestěžuji. Je to pouze na mě samém jak si proklepnu svého dodavatele. Nepotřebuji aby mi ukazoval zda má či nemá ISO, či zda je nebo není v HK ČR. Nic z toho nehovoří o tom, zda mi dodá to, co si spolu domluvíme. Podobné zástupné symboly říkají, že by "teoreticky mohl".
Proto pokusy o tabulková zařazení považuji za projev myšlení bezduchého úředníka, který zamrzl v minulém režimu.
František Šohajda:
Citace
Před lety jsem vybíral tesaře, cca.půl roku jsem se jejich řemeslo bifloval, takže nějaký základ jsem měl, stejně jsem si přivzal známého odborníka přes dřeva, a vybrali jsme po nějakých "vstupních pohovorech" až pátou či šestou fu.
To je pěkné ...ale...
Dělal jsem sedlovou střechu, celkem nestandartní řešení...měl jsem několik firem, co dělali střechy jak na běžícím pásu.....někol ik RD do roka ! a roky to dělali....
Pořád to a to cena...?
Nakonec to udělal vedoucí obchodu potravin z blízké vesnice....por adil si i z dost ošidnými věcmi na napojení na druhou střechu !
Zavolal jsem známého, co dělal i shodou okolností soudního znalce v tomto oboru....
Prohlédl a řekl, kdo to dělal, která renomovaná firma ? Začal nějaké jmenovat .. ;D ;D
Když jsem mu to řekl, sednul si civěl!! ;)
Jen jsem odbočil od elektriky.
U elektriky by asi toto neprošlo, protože u elektriky se svět stále vyvíjí, a ten co to nesleduje non-stop , tomu ujede brzy vlak!
Miroslav Minařík:
Citace: František Šohajda 08.12.2013, 13:22
To je pěkné ...ale...
Dělal jsem sedlovou střechu, celkem nestandartní řešení...měl jsem několik firem, co dělali střechy jak na běžícím pásu.....někol ik RD do roka ! a roky to dělali....
Pořád to a to cena...?
Nakonec to udělal vedoucí obchodu potravin z blízké vesnice....por adil si i z dost ošidnými věcmi na napojení na druhou střechu !
Zavolal jsem známého, co dělal i shodou okolností soudního znalce v tomto oboru....
Prohlédl a řekl, kdo to dělal, která renomovaná firma ? Začal nějaké jmenovat .. ;D ;D
Když jsem mu to řekl, sednul si civěl!! ;)
Jen jsem odbočil od elektriky.
U elektriky by asi toto neprošlo, protože u elektriky se svět stále vyvíjí, a ten co to nesleduje non-stop , tomu ujede brzy vlak!
Elektrika je podobný obor jako programování. Sice je vše založeno na stejných principech pohledů a možností je tak nepřeberné množství, že tvrdit, že ten je dobrý programátor, elektrikář je otázka konkrétních činů. Za rok může být takový odborník úplně mimo mísu. Proto je nutné vybírat reference take podle data!
Jan Franěk:
Dávání otázek elektrikářům je blbost.
-Kdo by to pořád aktualizoval dle aktuálních norem a předpisů!
-Neznám moc kolegů. kteří by na to měli čas. Už tak nestíhám nabídky dělat. Kdybych u toho musel ještě pokaždé vyplnit test, kašlu na to a jdu dělat něco jiného, protože to mi nikdo nezaplatí.
-pokud by existovala databáze otázek, jistě by existovala i databáze odpovědí a
celé je to pak k ničemu.
a tak dál.
Od toho je tříleté přezkoušení 50tky. A nechci se bavit o tom, jak to někdy chodí, když víme, že moc nefungují odborné dozory. TO jsem probrali už 1000krát
Spíš bych připravil otázky, které si má klást investor. Ty budou zřejmě stále stejné.
Třeba
- co očekávám od firmy za podklady
-jak velkou firmu chci/potřebuji kvůli termínům a rozsahu zakázky
-chci si na každou část najmout jinou firmu, nebo vše v jednom od projektu po revizi. A nemusí jít jen o jednomužnou firmu!!
- dostanu revizi a prohlášení o shodách, štítek a protokol k rozvaděči a podobně
- má poptávaná firma nějaké reference
-Jak dlouho funguje
-je plátcemDPH
a tak dál.
Milan Hudec:
Padesátku dostane ten, kdo umí psát, revizáka ten, kdo číst a psát, projektanta ten kdo se naučí jeden zákon - náročnost obdobná získání rybářského lístku, tyhle lejstra vůbec nic neřeknou.
Štítek a prohlášení na rozvaděč (bavme se o domcích) - začali se objevovat jak houby po dešti, elektrikáři jich vždy pár mají v taškách, obdobně coby izolačky.
Samozřejmě, že by existovala databáze otázek i správných odpovědí.
Asi jsi to špatně pochopil, nemyslím, že by elektrikář vyplňoval nějaký oficiální test, pouze zákazník/laik by měl v ruce dobrovolně použitelný nástroj, dle kterého by si elektrikáře mohl/nemusel proklepnout a přitom se on sám nemusel stát zkušeným elektrikářem dozorujícím moulu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana