Jaký může bý důvod propálení transformátora v kotli?

<< < (2/4) > >>

Ižák Ctibor:
Ak som správne pochopil, máte kotol blokovaný cez HDO. Máte tam aj iné niečo, čo blokujete cez HDO? Ak si predstavíte, že z HDO  dostávate potenciál "N" ,  a toto máte pripojené na 2 spotrebiče, ktoré sú blokované ,  ktoré ale budú pripojené na rozdielne fázy, pri odpojení "N"sa združené napätie rozdelí na tieto zariadenia, ktoré sú potom spojené do série kde môže potom podľa jednotlivých vstupných odporov vzniknúť hodne vyššie napätie na jednom ,  alebo druhom zariadení.
V tom prípade musíte dať relátko, ktoré by spínalo osve, samostatným  kontaktom jednotlivé zariadenia.
Ak som situáciu nesprávne pochopil a tresol som somarinu, tak mi prepáčte.  :(

Milan Hudec:
Odcházející elektroniku u kotlů jsem řešil jen dvakrát, vždy stačilo pospojit plyn a PEN na HOP, nikoli jen v rámci kotle.

Martin Kurka:
Vážený pán Jan Kovalcik,
na 95% se dá říci, že příčina zničení trafa je jeho tepelné přetížení. Po době cca 2 hodin rozpojí nevratná tepelná pojistka na primáru zalitého trafa (typicky 125°C). Trafo se prachsprostě přehřeje:
 - jak velkým odběrem na výstupu (usměrněné napětí na výstupu nebude pro displej a cívky relé stabilizováno a tudíž vyšší napětí na usměrňovači způsobí přímo úměrně vyšší odběr proudu z trafa)
 - tak vyšším "magnetizačním" proudem (trafo se při vyšším napětí přesycuje, dostává se do nelineární oblasti magnetizační křivky a jalový magnetizační proud dostává činnou složku)

Oba tyto podporující se děje způsobí, že roste teplota jak plechů, tak vinutí až rozpojí pojistka a dojde zase na odsávačku a nové trafo.
Pojistky 80mAT na primáru a patrně 1,6A na sekundáru (není-li 1,6A pro čerpadlo) chrání trafo proti zkratu, ne přetížení.

Já bych sledoval 2 stopy. První z nich je pravděpodobněj ší. Vycházel bych hlavně z toho, že kotel běžel 10let v pohodě, dále že vypínala havarijní pojistka čerpadla a v neposlední řadě, že nové trafo vydrží 2 hodiny. Dále že servisáci na kotli nic nenašli.
Pak bych vyšel z dokumentace elektrokotle, podle ní má elektrokotel 12KW 6 výstupních relé a ta kombinací spínají 6 stupňů výkonu a obsluhují 6+6 topných článků.

Podle těchto indicií bych tipoval tento děj. Někde na rozvodu v domě nebo v přípojce bude uvolněná PEN svorka. Kotel má několik stupňů, kdy je zátěž nesymetrická a vodičem N(PEN) teče značný nesymetrický proud.  Ale nesymetrický proud neteče vždy, jen když kotel zareguluje na pro vás kritickou kombinaci výkonu. Pak PEN uzel uplave a napětí pro trafo elektroniky pracuje na trvalé přepětí. Kotel si spustí ekvitermně řízenou autodestrukci.(Navíc některé z těles pro symetrickou zátěž může být i přepálené a nesymetrie je tu hned).
Abyste tento děj potvrdil či vyvrátil, musel byste měřit
- napětí na všech 3 fázích (nejlépe současně)
- průběh napětí na trafu během povozu kotle (Na toto měření stačí multimetr s registrací maximálního napětí pověšný na přívod kotle . Některé multimetry Metex umožňují zapisovat do PC průběh napětí. Zde jde o tepelné přetížení trafa, nejaké analyzátory sítě a paměťové osciloskopy by vám o moc víc informací nedaly ).
Také se dá měřit napětí na N proti čistému uzemnění nespojenému s PEN.

Druhá stopa (zdá se mi méně pravděpodobná) je závada na desce elektroniky. Vyschlý filtrační elektrolyt způsobující vyšší odběr z trafa (kotel nefunguje po dlouhé letní odstávce) nahodilý impulzní odběr elektroniky (vypadávající samokmitající impulzní zdroj elektroniky),  vadná série transformátorů, konstrukce kotle stará 10let nepočítající s napětím 230V, ale 220V. Nebo opravdu vysoká hodnota přepětí u vás doma. Tam bych provedl výměnu trafa  230/2x18V za 230(240V)/2x15V. Trafo pro primár 240V se dá objednat, jen je to zakázka s delší výrobní lhůtou.
Já bych tipoval, že trafo používá z první odbočky 18V pro napájení elektroniky a z druhé odbočky bere nestabilizovan é usměrněné napětí (možná i jen jednocestně) k napájení cívek relé 24V a možná anody displeje. Schopný elektronik vám vystřihne zapojení napájení za 10m minut, koukne osciloskopem na filtraci napájení, případně změří kapacitu a ESR elektrolytů. Může i změřit proudové odběry a to i při zvýšeném napájecím napětí 240V. Pokud nevyjde první verze s plavajícím uzlem PEN, vymontujte desku a odneste ji do radio-TV opravny, domluvte se předem a oni na to kouknou docela podrobně. Tohle servisáci kotlů s pouhým multimetrem zákonitě nezvládnou.

Do doby dodávky nového trafa můžete podle rady elektroniků jet na náhradní zdroj, nejlépe laboratorní s elektronickou pojitkou a měřením odběru. Tak můžete odchytnout nahodilé zkratovávání odběru v elektronice-proudové pojistky na zdroji zamrkají.

Martin H.:
Mám skúsenosti s opravou kotla inej značky. Servisáci majú určitú hierarchiu. Môj problém sa podarilo vyriešiť až keď sa ku mne dostal technik od dovozcu, čo robí školenia pre tých ostatných.

Jan Kovalcik:
Ďakujem za takú vyčerpávajúcu odpoveď.
Na doske som našiel napučnelý kondenzátor 220uF/63V a pravdepodobne prehoretý odpor R1. Obidva súčiastky sa nachádzajú prakticky hneď za trafom. Je možné že ich deštrukcia je dôsledok alebo príčina ? 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana