Musí být v plastové rozvodnici DIN lišta uzemněna?

<< < (7/8) > >>

Jan Alin:
Citace: Martin Kurka  05.12.2013, 14:45

A abych svůj názor shrnul:
Uvnitř plastového rozvaděče označeného jako korektní II
Podle mne DIN lištu
a) mohu připojit na PE i PEN, pokud se účastní rozvádění PE nebo PEN potenciálu (+ za dalších podmínek - krytí, izolace od skříně apod.)
b) nesmím připojit na PE, pokud je pouze nosná

A teď pánové do mne, kde se mýlím?

Podle normy naprosto přesné. Nemýlíte se.

Pokud ovšem vedou pod/nebo vedle lišty namačkány vnitřní propoje/vývody vodiči s jednoduchou izolací, což je velice častý případ, je celkem slušná pravděpodobnos t, že se izolace časem prořízne a celá nosná lišta bude hezky přifázovaná (ona stačí blbě vypálená svorka aby byla lišta pod napětím). Pak bych za bezpečnější považoval variantu s pospojenou lištou. Tím bych se dostával ovšem do rozporu s normou.

Zvláštní, že se na fóru odborníků většinou nelze dohodnout na tak jednoduchých věcech. Pravdu mají všichni, ale řešení z toho nevyleze.  :(

trucker:
ČSN 33 2000-4-41 412.2.2.4

Vodivé části uzavřené v izolačním krytu nesmí být spojeny s ochraným vodičem.

Juraj Hámorský:
Vie mi niekto vysvetlit preco to takto norma požaduje? Mne príde lepšie riešenie to pripojit na PE pre prípad, že sa dostane faza na túto neživu cast.

František Šohajda:
Pokud je rozvaděč v II. izolaci tak nepřipojovat žádné DIN lišty!!

zerotest:
Pokud se jedná o připojení PE na DIN lištu, tak se vychází z toho, jak už tu bylo uvedeno, jestli přístroje včetně vodičů mají pouze základní izolaci nebo dvojitou či jí rovnocennou. Jestli je zařízení třídy I nebo II je především dáno provedením ochrany, která se určuje na základě toho jakým způsobem je provedeno ochranné opatření na živých a neživých částech, které jsou přístupné bez pomocí klíče nebo nástroje. Tedy použití rozvaděče třídy II nevylučuje, aby uvnitř bylo provedení třídy I. Vždy je třeba určit pro jednotlivé části – prostory, jakým způsobem je ochranné opatření provedeno. Ochranné opatření = ochrana živých částí a neživých částí při jedné poruše.
Bohužel nová ČSN EN 61439-1 ed.2 nám říká v bodě 8.4.4 d): , ,Neživé části v ROZVADĚČI nesmí být připojeny k ochrannému obvodu, tj. nesmí být součástí ochranného opatření zahrnujícího použití ochranného obvodu. To platí také pro vestavěné přístroje, i když mají připojovací svorku pro ochranný vodič‘‘. Tento bod považuji za hodně nešťastný, a co se týká vyloženě přístrojů, tak jej osobně ignoruji.
Při dodržení tohoto bodu a tím pádem nedodržení požadavku dle 4-41, se při běžné činnosti po otevření dveří za podmínek jedné poruchy stává zařízení nebezpečné.   

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana