Může HDO způsobit blikání LED?
Jiří Schwarz:
Kdybyste byl z nějaké "rozumně dostupné lokality" s ohledem na moje bydliště, rád bych to viděl "na vlastní oči a vlastními měřáky", docela by mě z profesního hlediska zajímalo co se tam děje.
kbulda:
Je v domě výtah ?
Zažil jsem dům, kde při každém rozjezdu výtahu se lehce "zhoupla"síť.
dolac:
Páni, ja by som celkom nepodceňoval možný vplyv HDO signálu na blikanie LED svietidiel. Je všeobecne známe, že tento signál, resp. tieto medziharmonické spôsobujú blikanie niektorých žiarivkových svietidiel. Spôsobujú predovšetkým blikanie frekvenciou 33,3Hz. Úroveň blikania resp. kolísania jasu svietidiel závisí od amplitúdy signálu HDO a najmä od konštrukcie predradníka. Nie každý typ svietidla je takto citlivý. Tento jav sa môže prejaviť najmä v miestach blízkych k zdroju HDO. U klasických žiaroviek sa vplyv HDO na zmenu jasu neprejaví vôbec. Žiarovky sú najcitlivejšie na kolísanie (moduláciu) napätia s frekvenciou 8 -16Hz.
U LED svietidiel to zatiaľ nemám overené, ale vylúčiť to nemôžem.
Čo sa týka merania prostredníctvom sieťového analyzátora, odporúčal by som predovšetkým meranie úrovne signálu HDO. Pri meraní treba myslieť aj na to, že aj keď štandardný flikermeter nenameria zvýšenú úroveň flikrov v sieti, žiarivkové svietidla môžu blikať.
To Bero: Vravíte, že okolo polnoci je blikanie intenzívnejšie. Ako to potom vyzerá v čase cca 0:30 až 3:00hod? Čo sa týka vysielania HDO, vtedy by mal byť asi najväčší kľud. Ináč je HDO s menšími prestavkámi vysielaný takmer celý deň.
Fuk Tomáš:
to Bero:
jsou ty LED svítivky v provedení s měničem (tj. několik výkonných LED čipů), anebo "kukuřice"?
Lubomír Jindra:
Citace: bero 26.11.2013, 15:28
Domnívám se však, že vadné LED by se nedokázaly domlouvat a blikat synchronně a zároveň v obou místnostech.
Aha všechny najednou, pokud to stihnu zkusím se podívat u sebe zda také blikají všechny najednou. Na poruchu to moc nevypadá, to by s největší pravděpodobnos tí blikala i obyč žárovka, vy říkáte že ta nebliká.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana