Jak zapojit jističe a chrániče v bytě?

<< < (8/14) > >>

Miloš Michalov:
Přikládám upravenou verzi zapojení rozvaděče - na základě zdejší diskuze. Drážky a natažení kabelů budu provádět svépomoci, zapojení bude provádět elektrikář a následně si nechám určitě udělat revizi.  Celý tento návrh ještě proberu s projektantem. Problém je, že každý elektrikář poradí něco jiného - proto jsem to napsal sem.
Šlo mi hlavně o to, zda tam nemám nějaké zásadní chyby a zda ta moje představa není úplně nesmyslná. Pořád nevím, zda mám nechat vyměnit i kabel od elektroměru k rozvaděči - je v hliníku. Má to smysl?
Jsem ochoten zaplatit "pár tisíc" korun za konzultace a poradenství, ale nejsem ochoten zaplatit 10 - 15 000 za kompletní projekt. Rozvody televize, internetu a alarmu si dokážu navrnhout a zapojit sám.

Jaroslav Hasala:
Už jsem o tom psal v jiných diskuzích, na JM je celkem běžně v bytech, ale i v RD zapojen jeden centrální chránič 0,03A a žádné zvláštní problémy to nepřináší.
Toto zapojení samozřejmě z provozních důvodů není příliš vhodné - při jakékoliv poruše nic nejde.
Nicméně praktické zkušenosti s tímto rozhodně nejsou tak špatné, jak by se mohlo zdát.
Osobně jsem u objektů typu RD nebo byt příznivcem řešení, kdy jsou přes chrániče zapojené všechny okruhy. Jedinou vyjímku je napájení EZS, pokud je instalováno.
Důvody jsou poměrně jednoduché - u těchto objektů se dá předpokládat určitá míra laických zásahů do instalace (např. montáž světel) a chrániče jsou dostatečně "blbuvzdorné"  :)
O rozdělení instalace na jednotlivé chrániče jsem už také psal v jiných diskuzích, osobně obvykle používám tento vzor :
Na první chránič okruhy pro kuchyň (včetně lednice). Pokud má někdo zvláštní obavy o funkčnost lednice nebo mrazáku, je možné ponechat tento okruh bez chrániče. Nebo je možné použít samostatný "jističochránič".
Na druhý chránič běžné "bytové" zásuvky v pokojích.
Na další chránič pro méně důležité okruhy, jako např. koupelna, pračka, venkovní zásuvky, garáž a pod.
Světla lze po okruzích rozdělit na jednotlivé chrániče. Nebo použít samostatné jističochránič e. Nebo také samozřejmě lze ponechat světla bez chráničů. Přes chránič musí být zapojené jen světla v určitých prostorách, např. v koupelně.
Pokud je uživatelem RD nějaký "kutil domácí" a předpokládá se nějaká dílna, potom je vhodné použít samostatnou rozvodnici pro tuto dílnu, se samostatných chráničem.

V každém případě je vhodné použít dostatečně velkou rozvodnici a také řádně popisovat všechny vodiče, tak aby se dalo zapojení rozvodnice v případě potřeby upravit.
Malé, nacpané rozvodnice, kam je nemožné cokoliv přidat nebo nějak upravit zapojení jsou poměrně častým problémem u těchto instalací.

Lubomír Jindra:
Citace: Jaroslav Hasala  24.11.2013, 08:34

V každém případě je vhodné použít dostatečně velkou rozvodnici a také řádně popisovat všechny vodiče, tak aby se dalo zapojení rozvodnice v případě potřeby upravit.
Malé, nacpané rozvodnice, kam je nemožné cokoliv přidat nebo nějak upravit zapojení jsou poměrně častým problémem u těchto instalací.

Koukám je to všude stejné. Kam přijdu tam je nahulákaný rozvaděč až k prasknutí a do zbylých míst narvané chuchvalce nesrovnaných vodičů. Někdy mám pocit že většina elektrikářů jsou asi nadšení stavitelé lodí v láhvi a pak si to omylem tahají do práce.

Jan Franěk:
Citace: Miloš Michalov  24.11.2013, 01:10

ale nejsem ochoten zaplatit 10 - 15 000 za kompletní projekt.  Rozvody televize, internetu a alarmu si dokážu navrnhout a zapojit sám.

Tímto jste ztratil veškeré mé sympatie. Protože i když píšete, že to nakonec necháte zkontrolovat revizáka, nevěřím tomu. Dopadne to stejně. RT přijede, bude požadovat projekt (podle ČSN a dalších předpisů) a řekne cenu. Dostane se mu odpovědi, že nejste ochoten toto zaplatit a najdete lempla, který to napíše od stolu. Pak budete teprve spokojen.

Opět jde o diskusi, kdy se dávají rady laikovy, jak si má sám udělat VTZ a navíc rozvaděč. Jde o velmi nebezpečné zařízení. Navrhuji toto zamknout.

Jinak to dopadne stejně jako vždy
Citace: Lubomír Jindra  24.11.2013, 08:48

Koukám je to všude stejné. Kam přijdu tam je nahulákaný rozvaděč až k prasknutí a do zbylých míst narvané chuchvalce nesrovnaných vodičů. Někdy mám pocit že většina elektrikářů jsou asi nadšení stavitelé lodí v láhvi a pak si to omylem tahají do práce.

Jen bych doplnil, že nejen elektrikáři, ale i podobní laici. Už jsem viděl 12 modulovou rozvodnici, se 13 jističi. Myslím, že dál není nic potřeba dodávat. Možná jen to, že se mnoho elektrikářů příliš snaží, jak laikovy v tomto co nejlépe poradit. Osobně to nepovažuji za dobré, pokud se tak děje v anonymní veřejné diskusi, kdy ani nevíte komu doopravdy radíte.

raj:
Nic ve zlém.
10-15 000 bych za projekt taky nedal.
A pokud čtu ty hrubky, tak ani těch 1000 za konzultaci ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana