Nakolik jsou nebezpečné spotřebiče v koupelně?
Roman Reinisch:
Rád bych se vás profesionálů zeptal nakolik jsou různé spotřebiče nebezpečné v tom nejrizikovější m místě domácností, které je bezpochyby koupelna - místo možného styku vody s elektrickým proudem. Jde mi samozřejmě jen o úvahu a taky prevenci před touto nežádoucí možností. Nejde mi v žádném případě o experimentován í a hazard se životem. Jde mi jen o teoretický scénář v případě nahodilé situace.
Ve filmech bylo spácháno spousty zločinů - usmrcení oběti vhozením zapnutého spotřebiče do vany plné vody. Říkám si ale ve skutečnosti měl by kontakt spotřebiče s vodou ve vaně - ve sprše vždy stejný fatální efekt? Beru-li v úvahu uzemnění kovové vany a sprchového koutu a v případě funkčních jističů mělo dojít k okamžitému zkratu a výpadku proudu. Vodič PEN by měl podle všeho právě plnit funkci zachránce života a zdraví osob nebo se mýlím. Vím taky z vlastní zkušenosti co následuje po spojení fáze a N napřímo v kabelu po přestřižení pod proudem. Okamžitý zkrat a výpadek jisitčů. Samozřejmě že na nic z toho nelze bezmezně spoléhat. Jde přece pořád jen o život...
Miroslav Minařík:
Citace: Roman Reinisch 14.11.2013, 20:49
Rád bych se vás profesionálů zeptal nakolik jsou různé spotřebiče nebezpečné v tom nejrizikovější m místě domácností, které je bezpochyby koupelna - místo možného styku vody s elektrickým proudem. Jde mi samozřejmě jen o úvahu a taky prevenci před touto nežádoucí možností. Nejde mi v žádném případě o experimentován í a hazard se životem. Jde mi jen o teoretický scénář v případě nahodilé situace.
Ve filmech bylo spácháno spousty zločinů - usmrcení oběti vhozením zapnutého spotřebiče do vany plné vody. Říkám si ale ve skutečnosti měl by kontakt spotřebiče s vodou ve vaně - ve sprše vždy stejný fatální efekt? Beru-li v úvahu uzemnění kovové vany a sprchového koutu a v případě funkčních jističů mělo dojít k okamžitému zkratu a výpadku proudu. Vodič PEN by měl podle všeho právě plnit funkci zachránce života a zdraví osob nebo se mýlím. Vím taky z vlastní zkušenosti co následuje po spojení fáze a N napřímo v kabelu po přestřižení pod proudem. Okamžitý zkrat a výpadek jisitčů. Samozřejmě že na nic z toho nelze bezmezně spoléhat. Jde přece pořád jen o život...
V minulosti jsme rozebírali co se stane, pokud hodíme fén do vany. Poměrně rozsáhlá diskuse. Nedovedu si představit ji zde znovu opakovat.
Na vaši otázku: "Nakolik jsou nebezpečné spotřebiče v koupelně?" lze jednoduše odpovědět: "Na hodně".
Zkuste být konkrétní.
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,24758.0.html
3
Názorná ukázka podobné smrti ve vaně je zde
http://elektrika.cz/data/clanky/dsvv030603
Diskuse na toto téma je zde ...
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,7776.30.html
Podobné téma ...
http://elektrika.cz/data/clanky/smvv010108
Zdenek Hejčl:
Zrovna tento týden dávali Bořiče mýtů. Což je pořad o všeobecných mýtech mezi lidmi kolující.
A byl tam taky fén hozený do nepovedeně vany, tak napůl a čerpal vodu...
Ale dokázali na figuríně, jaký proud procházel srdcem. (dabel) (plc)
Milan Hudec:
Moje zåsuvka v koupelně je za OT takže se mohu s fénem klidně koupat, max pociťuji příjemné vvrnění kapacitním proudem, chránič je pro tyto situace spíše zprofanované šidítko
Jiří Buben:
Na filozofickou otázku, filozofická odpověď.
Spotřebiče v koupelně jsou nebezpečné tak, jak jsou nebezpeční jejich uživatelé. ;)
Ale zpět k tmatu.Pokud budeme uvažovat připojení vany na ochranné pospojování, pak v případě pádu elektrického spotřebiče do vody ve vaně nemusí nastat dokonalý zkrat. Vše záleží na znečištění vody. Jak známo pitná voda má jistou vodivost. pokud ji znečistíme nebo přidáme trochu soli (ženami oblíbené přísady do koupelí), tak se vodivost zlepšuje. Takže podle vodivosti vody, pozice člověka ve vaně a pozice spotřebiče ve vaně mohou nastat různé situace. Zkrátka může člověkem procházet různě velký proud v různých situacích. Paradoxně nepospojování dobře izolovaně uložené koupací vany může vést za určitých podmínek k situaci, že to bude bezpečnější.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana