Jak správně vyvést 230V na půdu?

(1/6) > >>

Pavel Šnajdr:
<p>...,  potřeboval bych poradit jak správně vyvést z bytu kabel na půdu. Ze zásuvky v bytě by se provrtala zeď, tudy se kabel protáhne do stoupačky která ústí na půdě, pak potřebuji kabel táhnout téměř přes celou půdu až do krabice kde budou dvě trafa (jedno 230V/0,4A a druhé 230V/0,2A) která napájí Wi-Fi rádio a switch. Byt je hned pod půdou, délka kabelu by byla 20m. Ještě by  mě zajímalo jaký kabel zvolit a zda by stačil průřez 3x0,75? Jde toto provést tak, aby pak nebylo problém získat revizi? ... rady.</p>

Pavel Ryšavý:
Pane Šnajdr,
oceňuji Vači snahu, že než se do něčeho pustíte tak se zeptáte.
V tomto případě bych vám doporučil začít (pokud si opravdu přejete vše spáchat sám) od revizního technika, který vám bude vystavovat revizní zprávu a zkonzultovat to s ním, vyhnete se předělávání, (argumenty typu na Elektrice.cz mi to poradili asi neuspějí).
Jedná se o WiFi zařízení s externí anténou nad střešní krytinou?? Zauvažoval bych ještě nad ochrannou před bleskem a přepětím a to jak na vf části tak i na silovém přívodu, a zkusit ještě promyslet souběhy datových a silových kabelů.

Milan Karvánek:
Nedávno jsem revidoval spol. prostory v paneláku (3 vchody) kde si lidi taky roztahali svojí síŤ. Ve 2 vchodech hotová katastrofa, UTP připáskovaný k hlavní silový stoupačce, napájení hubbu bez jištění kradeno ze stoupačky.  ve 3 vchodu to dělal někdo rozumnější, držel odstupy od silnoproudu a i ty hubby napájel jen malým napětím po UTP, takže docela dobrý. Chce to odborný pohled a zdravý rozum.  Takže moje rada nešlo by to napájet malým mapětím a ty trafa si nechat doma? Musí se spočítat ubytky a tak, ale třeba by to šlo.

Jiří Schwarz:
Jenom poznámku ke kabelu - bude to jako pevná instalace nebo "prodlužovačka". U pevné instalace se kabel 0,75mm nepoužívá, navíc by se muselo řešit vhodné jištění s ohleden na průřez kabelu.
Plně se připojuji k názoru, že by bylo nejlepší aby to viděl přímo na místě buď někdo, kdo má zkušenosti s projektováním podobných zařízení nebo revizní technik a podle konkrétních podmínek navrhnul řešení.

Jaroslav Kořínek:
      Jak píše kolega Karvánek, některé instalace je naprostá katostrofa a je ještě daleko horší pokud se k tomu vyjádří RT nebo "slušný " elektrikář, který ví o co jde, tak dostáváme odpovědi typu: ONO to funguje a proč bychom na tom něco měli předělávat. Nevím zda těmto lidem dál odporovat nebo je nechat odsoudit za veřejné ohrožení života a majetku. Snad přísloví: Ševče! drž se svého kopyta! by mělo být tím nejsprávnějším vodítkem jak problém řešit. Ušetření pár korun za znalce z oboru pak může mít své nedozírné následky i při takovýchto jednoduchých záležitostech.
                Jak bych postupoval? Pevné vedení z bytové rozvodnice kabelem CYKY asi 3Cx2,5, zakočeno zásuvkou/dvojzásuvkou odjištěno 10/1 A/B-char. Další vedení mimo uvedený přívod například v liště pro Wi-Fi ,rádio,TV SAT atd. Po provedených pracech odrevidovat, doplnit projektovou dokumentaci o provedené změny. Pokud se vám můj postup nezda-uvedené řešení vám nevnucuji, je pouze voditkek jak by problém mohl být řešen. JK 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana