Jak vypínačem vyřadit pohybové čidlo pro osvětlení?

<< < (4/5) > >>

Milan Hudec:
Mě se řešení p.Beláně velice líbí, jen si nejsem jist, zda je vše v pořádku z hlediska úbytku napětí, přece jen tolik pater na 1,5?

Jiří Schwarz:
Citace: Oldřich Morávek  12.10.2013, 18:45

Myslel jsem to první schéma v zadání.
Ať se koukám, jak se koukám, červený vodič je značený N a jde přes vypínač a PIR do žárovky a ze žárovky odchází světle modrý vodič zančený L.

Máš postřeh.
Já jsem viděl modrý vodič, tak jsem nepřemýšlel o nějakých písmenech...
Ale jestli si tazatel dovolil zapojit modrý vodič jako L, je "nebezpečné" mu radit, co kdyby toho popletl ještě víc...

Štefan Beláň:
Citace: Milan Hudec  12.10.2013, 19:00

Mě se řešení p.Beláně velice líbí, jen si nejsem jist, zda je vše v pořádku z hlediska úbytku napětí, přece jen tolik pater na 1,5?

TO: Hudec

Pro světelné obvody je povolený úbytek napětí 4%. Pro max. proud 10A (jištění obvodu) odpovídá vodiči Cu 1,5 mm2 úbytek 4% délce cca 35m - viz příloha.  Pří výšce jednoho podlaží cca 3m, je možné vodič 1,5 mm2 použít bez dalšího ověřování pro objekt o 10ti podlažích. :)

PS:  Při 8mi svítidlech 100W je skutečné zatížení a skutečný úbytek mnohem menší než teoretický výpočet pro jištění 10A.

Milan Hudec:
OK. beru, u nás máme desetipatra, každé s 3ks cca 60W, tam už by to bylo na chlup, nicméně jsem si uvědomil, že zátěž není celá na konci ale rozdělená po oněch 3m a nemohu si vzpomenout na pomůcku která byla pro tyto situace, napovíte někdo kde hledat?

Fuk Tomáš:
O pomůcce nevím, ale oprášil jsem integrály a letmo jsem spočítal, že když bude odběr rozložen rovnoměrně po celé délce vedení,  tak na konci vedení bude úbytek napětí poloviční oproti případu, kdy by byl celý odběr připojen až na konci vedení.

V případě,  že bude vedení rozděleno na 10 stejně dlouhých úseků,  a zátěž bude rozdělena rovnoměrně do 10 větví (tzn. např. po 3m, po 6m...po 30m),  pak bude úbytek napětí na konci vedení 55% úbytku napětí,  který by byl při připojení celé zátěže až na konci vedení.

Pro jednoduchost jsem počítal, že jsou všechny zátěže stejné co do odebíraného proudu. To v reálu bude splněno jen přibližně. S klasickými edisonkami (při menším napětí berou míň proudu) bude ten úbytek o chlup menší,  s kvalitními úsporkami (měnič při menším napětí bere víc proudu) naopak o chlup větší.
Počítat ty chlupy se mi nechce :D ale odhaduji je v úrovni do ± 1 procentního bodu (z těch 55).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana