Je systém ENWOX mystifikace nebo úspora?
Jan Alin:
Citace: Jiří Schwarz 13.10.2013, 00:08
P.S. Co kdybychom dali do rozvaděče řízený usměrňovač a filtraci (aby do rozvodu šlo DC 230V)? Pak bychom snížili ztráty dané kapacitou a indukčností vedení...
Tohle se mohlo vyplatit v přenosu na vzdálenost nad 1000km, jestli si to dobře pamatuji, kdesi jsem o tom četl nějakou práci, ale už je to strašně dávno, dnes by to ekonomicky určitě vycházelo jinak.
solimek:
Citace: Jan Alin 13.10.2013, 07:06
Tohle se mohlo vyplatit v přenosu na vzdálenost nad 1000km, jestli si to dobře pamatuji, kdesi jsem o tom četl nějakou práci, ale už je to strašně dávno, dnes by to ekonomicky určitě vycházelo jinak.
Jen pro doplnění - informace z internetu:
Již vzpomínané kabelové propojení Anglie s Francií podmořským kabelem o délce 64 km bylo realizováno v roce 1961. Stejnosměrné napětí protékající dvěma vodiči je ±100 kV, proud je 800 A a přenášený výkon tedy 160 MW. Podobný, ale jednožilový podmořský kabel spojuje už od roku 1954 Švédsko s ostrovem Gotland a na vzdálenost 96 kilometrů přenáší výkon 20 MW při napětí 100 kV. Rovněž dánský Alborg je propojen se švédským Göteborgem stejnosměrným přenosem o napětí 250 kV vedeným zčásti venkovními vodiči (86 km) a zčásti pod mořem (87 km). O tři roky později (1968) bylo položeno vedení mezi Sardinii a Korsikou, podmořský kabel je dlouhý 116 km, venkovní vedení dokonce 280 km. V roce 1972 byl položen kabel mezi Londýnem a 88 kilometrů vzdáleným Kingsnorthem. Důvodem, proč bylo využito kabelového stejnosměrného přenosu napětí, bylo příliš husté osídlení oblasti okolo Londýna. Jiné stejnosměrné přenosy jsou již postaveny v USA, Kanadě, Kazachstánu a řada dalších je ve výstavbě.
zdroj a podrobnosti zde: veveve.energyw eb.cz/web/index.php?display_page=2&subitem=1&ee_chapter=5.3.3
Václav Třetí:
U těch jednožilových vedení je druhým vodičem zem, velice by mě zajímala konstrukce uzemnění.
Milan Hudec:
Má tedy cenu si v těchto lokalitách s bludným proudem pořizovat zinkovou rakev?
Jan Franěk:
A není lepší využít čas na něco smysluplnějšíh o, než ho ztrácet psaním o nesmyslech? Těch se na posloucháme dost z rádia i televize.
Raději jdu dopisovat nějaké revize, než řešit nějaký nesmyslný ENWOX, nebo zinkovou rakev.
(beach) (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana