Je systém ENWOX mystifikace nebo úspora?

(1/7) > >>

Zdeněk Kůrečka:
Máte někdo přehled jak pracuje systém dodávaný firmou Cautum pod názvem ENVOX? Na stránkách výrobce je plno vznosných frází a rádoby odborných výrazů bez konkrétnějšího popisu principu úspor. Je tam také uvedeno několik referencí s vyčíslením úspor, vznikající asi většinou omezením osvětlení, zřejmě snížením napětí. Nakolik lze u výbojkových a zářivkových svítidel snížit napětí a jaký vliv to má na svítivost, příkon a životnost? Je to vůbec použitelné u svítidel s elektronickými předřadníky?
Další varianty úspor například uváděným filtrováním harmonických nebo zlepšením účiníku mi nepřipadají dostatečně vydatné pro tak výrazné úspory, když je obvykle  fakturován pouze činný příkon.

solimek:
Nikoho z kolegů toto téma nezajímá? Nikdo se nesetkal s tímto zařízením?

Jiří Kubík:
Já jsem se díval jenom na systém LIGHTWOX.
Ten pracuje na principu snižování častého přepětí v síti na správnou hodnotu 230V.
Tím by k úsporám opravdu docházet mělo, aniž by byl snižován štítkový výkon spotřebiče.
Ovšem pouze za předpokladu, že v síti to přepětí máme, jak velké  a kolik hodin denně.
Potom ještě slibují úsporu omezením spouštěcích nárazových proudů. Tady nevím, jestli to běžný elektroměr nějak podstatně ovlivní.
Cenu a vlastní spotřebu stabilizátorů jsem nenašel.
Návratnost se asi bude vypočítávat poněkud obtížně.

Jiří Kubík:
Stejně mám furt takový pocit, že mi to něco připomíná...
Aspoň že se nemusí ladit Teslův transformátor.

;) ;D

Milan Hudec:
Jen malá anketa: kdo z vás kolegové má ve stávajícím rozvaděči tolik volného místa, že tam vejde cca. krabice od bot?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana