Jak byste řešili konflikt mezi řešením ESE a požadavku EN 62 305 vy?

(1/9) > >>

Miroslav Minařík:
S Jiřím Kutáčem o zápisu z jednání subkomise TNK 97 o ESE
V dubnu tohoto roku se na půdě přažského ÚNMZ setkali členové subkomise TNK 97 se zástupci výrobců aktivních jímačů. Jednání se vedlo v obhajování svých argumentů, kdy členové TNK uváděli technické nesoulady, naopak zástupci aktivních hromosvodů tyto technické pohledy přehlíželi a celou problematiku zjednodušovali . Očekával jsem od zástupců ESE konečně vysvětlení, však k mému překvapení byla argumentace stále stejná. Situace je taková, patologická ...
Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Jak byste řešili konflikt mezi řešením ESE a požadavku EN 62 305 vy?

Jiří Schwarz:
Já bych se snažil neřešit to jako konflikt, ale jako "spojení 2 vynálezů".
Vyřešíme nějakou uzemňovací soustavu, svody, souběhy, vzdálenosti, pospojování toho, co se spojit musí, vhodné umístění v ochranném prostoru pro to, co tam umístit lze, a jako "třešničku na dort" pro zlepšení ochrany to na vrcholu doplnit aktivní hlavicí.
Ovšem jsem realista a nevěřím, že "nejdražší" varianta by byla průchodná.
A kdybych měl ušetřit, asi bych nepřemýšlel o tom, že ošidím uzemnění, svody,... Asi bych uvažoval o nepoužití té "třešničky na dortu".

Pavel Horský:
Pozorně jsem si dvakrát poslechl celý rozhovor a opět se mi potvrdilo jen to, že jde o neřešitelný spor mezi odborníky, kteří se snaží ctít platné normy a vyhlášky u nás v ČR a prodejci, kteří si samozřejmě hájí svůj prodejní sortiment, který je živí.
Ing, Kutáče si velice vážím, je to vzdělaný člověk na pravém místě, ale ani on mě nepřesvědčil o jasném řešení celého problému ESE. Jeho názory znám již řadu let a defacto jsem neslyšel nic nového.
V mém případě je názor na ESE takový, že v ČR nemá co dělat, neboť jeho používání nemá oporu v legislativě této země.
Zcela jistě by mě zajímal rozhovor s druhou stranou. Momentálně není co porovnávat.
Z celého rozhovoru mám velmi smíšené pocity.
Vlastně se opět nic nevyřešilo.
V úvodu rozhovoru mě docela zarazila skutečnost, že výsledky jednání měly zůstat v utajení.

Miroslav Minařík:
Citace: Pavel Horský  09.09.2013, 13:40

V úvodu rozhovoru mě docela zarazila skutečnost, že výsledky jednání měly zůstat v utajení.

Myslím, že ne v utajení, ale nebyly určeny pro veřejnost. Tím je myšleno neodbornou veřejnost.
Efekt je stejný jako zde v diskusích. Pokud bude číst diskusi o uzeňování kutil, vezme si z toho pouze fragment a na zbytek nehledí.

Co se týká problematiky ESE vidím dva tábory. Každý hovoří jinou řečí a nezúčastnění kroutí hlavou a vyberou si to, co se jim zrovna hodí.

Jan Alin:
Citace: Miroslav Minařík  09.09.2013, 15:17

Myslím, že ne v utajení, ale nebyly určeny pro veřejnost. Tím je myšleno neodbornou veřejnost. .............. .

Zajímavá formulace.  :)

Ale k věci. Řešení situace jsou v zásadě dvě. Buď oficiálně povolit, nebo oficiálně zakázat a postihovat realizaci. Tvrdit, že to nemá podporu v legislativě, ale mlčet a razítkovat realizace, je jen mlácení prázdné slámy a plýtvání penězi stejně jako u zásuvek Schuko.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana