Je bydlení v těsné blízkosti fotovoltaické elektrárny bezpečné?
Jan Alin:
Osobně bych u toho bydlet nechtěl. Když pominu estetické hledisko (kdo by na to chtěl koukat), tak zvyšování napětí (možná i kvalita sítě), výskyt zlodějů a tím pádem strážných služeb a kamer, budoucí výskyt problémů s likvidací a tak podobně by mě také odradily. Přímá zdravotní rizika tam asi nejsou.
Jirka Š. Svejkovský:
No, s tou likvidací bych problém neviděl.
- panely: křemík (sklo, diody), hliník
- střídače: běžná elektronika, ocel
- montážní systém: ocel nebo hliník
- rozvody, hromo: pár kabelů, pozink nebo hliník
Nic, co by se nedal zlikvidovat celkem jednoduše.
S tím zvyšování napětí jsem to nepochopil. Každá FVE musí mít relé, které drží síť v předepsaném rozsahu napětí i frekvence. Jak se dostane mimo tento rozsah, vypíná. Stejně jsou na tom lidé blízko distribučního trafa.
Jediné, co může být problém, že střídače poněkud "vylepšují" účiník směrem k jedné. To už ale u větších zdrojů musí řešit regulací.
Panely odráží pouze fotony, nic víc. Máte-li pocit, že to na vás nějak působí, poděkujte sluníčku.
S tím pískáním. Některé outdoorové střídače mají sníženou spínací frekvenci až na 9 kHz (z důvodu nižších ztrát při spínání). Ty pak opravdu nepříjemně pískají. Ostatní mají spínací frekvenci zhruba dvojnásobnou. Člověk to neuslyší, pejsek ovšem ano. Jaký to má vliv na to, co se děje v trávě, netuším.
Jediné, co může mít negativní vliv na zdraví, je pohled na vyúčtování za odebranou elektrickou energii.
pegas100:
Za dnešní výkupní cenu za 1kWh, už nikdo žádneý park stavět nebude.
Jakub Janoušek:
Citace: Anna T. 08.09.2013, 21:16
Cca. 50 m od našeho domu má vyrůst velký solární (fotovoltaický) park. Může tento park až bude zprovozněn nějak ovlivnit zdraví osob, elektrická zařízení v domě nebo např. televizní signál? Sami by jste se tam bez obav nastěhovali?
LOL! :D
Osobně jsem se nad tím zamýšlel u střídavé složky nízkého napětí (po diskuzi jsem od myšlenky upustil a vyhýbám se pouze záření infra, micro vlny, atd.) ... ale DC napětí z křemíkových monočlánků jako škodlivé? Tak to je tak 30% ČR na cestě směr krchov ... sorry, jdu do kolen xD
Petr M:
Citace: Jan Alin 09.09.2013, 13:57
Přímá zdravotní rizika tam asi nejsou.
Rozplácávají se o to draví ptáci, protože je to mate.
Ubývá tak predátorů, kteří likvidují hlodavce.
Hlodavci pak šíří nemoci... ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana