Jaký kabel zapojit k ventilátoru 3Jx1,5 nebo 3Ox1x5?
František Tichý:
Mám pocit, že poslední dobou již přestavají prodávat kabel 3Dx1,5 (modrý, hnědý, černý).
Jaký kabel zapojit do ventilátoru se časovačem?
3Jx1,5 nebo 3Ox1x5? .
Jinak dražší 4Ox1,5, že?
Jiří Buben:
Osobně tam tahám kabel 5C nebo chcete-li 5J.
Proč? Protože cenově to nikoho na těch pár metrech nemůže zruinovat, kabel 5J je všude skladem, a mám tam všechny barvy které potřebuji i dostatečný počet vodičů aniž bych musel něco přeznačovat a v budoucnu řešit problémy s případným napojením zařízení třídy I.
František Šohajda:
Jak píše kolega...
Někdy více bývá méně.... ;)
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Buben 08.09.2013, 17:23
...mám tam všechny barvy které potřebuji i dostatečný počet vodičů aniž bych musel něco přeznačovat a v budoucnu řešit problémy s případným napojením zařízení třídy I.
A kdybych chtěl někdo hledat, mohl by také najít nějakou podporu pro takové řešení v normách - u pevného rozvodu mít okruh proveden "plným počtem vodičů"...
Pro světla se také tahá kabel i s vodičem PE, i když je tam svítidlo ve třídě II. Někdy to může být jinak... A pak je to "připravené"...
Jiří Buben:
Citace: Jiří Schwarz 08.09.2013, 17:53
A kdybych chtěl někdo hledat, mohl by také najít nějakou podporu pro takové řešení v normách - u pevného rozvodu mít okruh proveden "plným počtem vodičů"...
Pro světla se také tahá kabel i s vodičem PE, i když je tam svítidlo ve třídě II. Někdy to může být jinak... A pak je to "připravené"...
Samozřejmě. V ČSN 33 2000-5-52 e.2 článek NA2.3.2. Oproti verzi normy z roku 1998 je u tohoto požadavku uvedeno, že "Proudový okruh musí mít plný počet vodičů potřebných pro funkci daného zařízení a vodič PE, pokud je potřeba". A právě onen dovětek,"pokud je potřeba", je dle mého soudu nešťastný. Kdo zaručí, že v budoucnu daný vývod nebude osazen zařízením ve třídě I.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana