Jak postupovat při nekvalitní práci elektroprojektanta?
Roman Žárský:
před časem jsem zde v diskuzi měl dotaz, jak se jednoduše dá zapojit osvětlení společných prostor bytového domu s PIR čidly. Spousta z vás zasvěcených mě odkázalo na nějakého elektroprojekt anta. Dal jsem na vás. Ovšem ejhle, pan "elektroprojekt ant" patrně nezná normy, protože mi v projektu opomněl navrhnout spínač pro trvalé rozsvícení světel únikové cesty - schodiště, což jistě je v rozporu nejen s normami elektro ale i hasiči by se pomněli, a hlavně to postrádá logiku. Shrnu to: pan projektant navrhnul pro každé patro samostatné PIR s 3x světelným vývodem (dostačující), ovšem není zde další vodič pro trvalé rozsvícení těchto světel - když jsem mu oponoval, že nedodržel normu 332130 čl. 5.6.3, ujišťoval mne, že projektuje 45let, a že norma mu "nepřikazuje" tohoto spínače použít. Dle jeho názoru je projekt zpracován dle norem - existuje opravdu nějaká vyjímka, aby nebylo možné deblokovat toto osvětlení schodiště?
Radim Strycharski:
Nechci polemizovat o vhodnosti nebo nevhodnosti centrálního spínání nebo o požárních zprávách, ale jen o zmíněném článku 5.6.3. O jeho výkladu rozhodně nepanuje obecná shoda. Článek zmiňuje ovládání samočinnými schodišťovými spínači a pak následně v předposledním odstavci ukládá při jejich instalaci použití vypínačů s doutnavkou. Tím nepřímo říká, že samočinný schodišťový spínač není pohybové čidlo.
F.Prajza:
V posledním odstavci ČSN 33 2130 ed.2 se píše: Je-li užito k ovládání spínačů se snímači reagujícími na výskyt osob ve sledovaném prostoru a osvětlenost denním světlem, je nutno dbát na vhodné seřízení snímače na snímanou plochu a časové nastavení doby osvitu..... Já to chápu tak, že není centrální ovládání třeba, neboť jestliže se někdo bude v daném místě pohybovat a bude tma, tak se v daném místě pohybu rozsvítí...nev ím co víc by hasiči potřebovali...
Jirka Š. Svejkovský:
Nepletete si samočinný schodišťový spínač (centrální relé na tlačítka v každém patře, které na určitý čas rozsvítí světlo) s PIR čidlem? To jsou dva naprosto rozdílné přístroje.
tomáš buřival:
Bydlím v domě, kde se světla spínají pohybovými čidly a žádné vypínače nikde nejsou a nikdy to nikomu nevadilo. Nerozumím tomu, kde by ten spínač pro trvalé rozsvícení měl být umístěný. Pokud bude někde na chodbě, pravděpodobně ho někdo zapne a bude se svítit pořád a nikdo ho už nevypne, pokud ho někam schováte, tak ho hasiči ani nikdo jiný v případě potřeby nenajde, protože se o něm ani nedozví.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana