Může mě dodavatel energie odpojit kvůli zastaralé elektroměrové skříni?

(1/3) > >>

Metr:
Na chatě mám elektroměrovou skříň asi z roku 1975 ještě s porcelánovými pojistkami. Jistič je tam pouze jeden a to hlavní. Elektroměrová skříň je ze předu ze železa. Ptám se tedy, jestli by mě mohl dodavatel energie odpojit od distribuční sítě kvůli její zastaralosti. Osobně se mi ji měnit nechce.

František Šohajda:
Může !

Ale pravda bývá opačná...nechá vají dožít to, co je zapojeno !Kolikrát to jsou kousky
do muzea ! (zle)
Do prvního zásahu do do skříně !Pak musí být všechno dle aktuálních připojovacích podmínek! :(

Jiří Schwarz:
V ČSN 33 2000-1 bylo uvedeno něco v tom smyslu, že elektrická zařízení se revidují a provozují podle norem platných v době uvedení zařízení do provozu, pokud to není nebezpečné.
V "ed.2" je trochu jiná formulace, ale s podobným významem.

Zpravidla k tomu tak přistupuje i "energetika" a to, co je v provozu, to nechává ve stavu, v jakém to bylo vybudováno.
Může se stát, že při odečítání stavu elektroměru nebo při výměně elektroměru objevili něco, co vyhodnotí jako akutně nebezpečné, pak by mohli tlačit na nápravu a to by spočívalo v rekonstrukci celého odběrného místa podle aktuálně platných připojovacích podmínek. Ale to jsem zažil jednou a tam i majitel usoudil, že je to poškozené a nějaká provizorní oprava by moc nepomohla.

Platí jedno pravidlo - nedráždit, neprovokovat! Kdo si nestěžuje, toho "nejen energetika" nechá žít.

Surovec:
Nebylo-ji s nějakého důvodu provedeno odplombování, nechají odběrné místo bez připomínek. Pokud ano, nechají odběrné místo zrekonstruovat podle platných připojovacích podmínek. Taková situace nastává při revizi, popřípadě opravě.

Jirka Š. Svejkovský:
Přesněji řečeno: v případě jakéhokoliv zásahu do neměřené části je nutno elektroměrový rozvaděč uvést do souladu s platnými připojovacími podmínkami. (informace ČEZ Distribuce)

Takže stačí výměna vadného jističe a je to.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana