Jak přimět firmu revitalizující panelák neporušovat normy pro hromosvod?

<< < (4/5) > >>

Oldřich Morávek:
Pár let zpátky vyšli "elektronoviny" na téma ochrana před bleskem.
Hodně z jejich obsahu měli na svědomí Honza Hájek a Dalibor Šalanský.
Tuším to bylo distribuovaný prostřednictví m firmy Dehn.
Možná budou k dohledání tady ve Zdrojích

Lukáš Rotrekl:
to: Michael Tejčka
Předpokládám, že v tom domě budete chtít i nadále bydlet. V tomto případě bych začal u toho, že bych přesvědčil i ostatní vlastníky ( nájemníky, družstevníky),  že chtějí hromosvod (ochranu před bleskem a přepětím) udělat správně a podle norem. Jinak se může stát, že narazíte na to, že vám "pěkně poděkují" za zvýšené náklady realizaci této ochrany.
Toto je bohužel realita.... Když jsem na to samé upozornil u nás, byl jsem od všeho poměrně rázně odstaven..... Takže jsem se snažil v rámci možností zabezpečit svůj byt a řeším jak jej co nejrychleji natrvalo opustit.

Jaroslav Hasala:
Jak přimět firmu revitalizující panelák neporušovat normy pro hromosvod?
No to by mě tedy zajímalo ...

Zatím jsem se se ještě nesetkal s tím, že by se při zateplování paneláku řešily nové hromosvody.
Vždy to probíhalo tak, že se nově udělaly pouze svody, na stejných místech, kde byly předtím.
Svody jsou provedeny typicky vodiči AlSiMg, nově instalované jsou podpěry vedení pro svod a někdy je také nově udělaný ochranný úhelník, včetně držáků.
V horní části jsou svody připojené na stávající jímací soustavu, ve spodní části jsou připojené na stávající uzemnění.

Několikrát jsem dělal cenové nabídky na hromosvody v těchto případech, vždy to bylo naprosto zbytečné, protože jsem byl "drahej".
Když jsem upozorňoval na to, že by hromosvody v těchto případech měly být řešeny podle nové normy, nejednou mi bylo přímo řečeno, že si jen vymýšlím blbosti, že nikdo jiný s tím problém nemá.
A že když to X let takhle mohlo bez problémů fungovat, v čem teda teď problém atd.
Protože podle nové normy obvykle vyjde i vyšší počet svodů, jak by se řešilo uzemnění k těmto svodům, když jsou všude chodníky ...

Takže jsem na to rezignoval, na podobné nabídky už vůbec nereaguji.

Tím chci říci to, že bez ohledu na to, co se zde řekne nebo napíše, praxe je někde jinde.
Já osobně s tím bojovat nebudu, nemám na to čas ani prostředky.
Navíc už dříve jsem se v podobném případě "angažoval",  ztratil jsem tím spoustu času a ve finále se to ještě obrátilo proti mě ...

Jiří Schwarz:
Citace: Jaroslav Hasala  02.09.2013, 10:14

...
Já osobně s tím bojovat nebudu, nemám na to čas ani prostředky.
Navíc už dříve jsem se v podobném případě "angažoval",  ztratil jsem tím spoustu času a ve finále se to ještě obrátilo proti mě ...

I když jsme z různých konců země, máme podobné zkušenosti a prošli jsme podobný vývojem názorů.
Nejhorší je, když lidé, kterým se něco nelíbí, vtáhnou někoho do řešení problému a pak sami "odstoupí do pozadí",  čekají jak to dopadne a ve "finále" stojí na opačné straně, protože je pod tím podepsán projektant, který je členem "spolku jehož jméno se nevyslovuje"!

Jaroslav Molák:
Vskutku, samostatně prakticky moc nedosáhnete. Zhotovitel provede dílo podle projektu schváleného (zaplaceného) investorem. Už ve fázi tohoto schvalování je potřebné prosadit řemeslo. Pokud se vám to nepodaří je nutné stát se jako vlastník účastníkem stavebního řízení. Stavební úřady zajímá ale jen kulaté razítko.
Investor je ten, který rozhoduje o tom, jak bude zhotoveno dílo a toho vést k odpovědnosti. Mnohdy se to neobejde trestním stíháním, odpovědného např. předsedy SVJ pro trestní čin porušování povinnosti při správě cizího majetku.
Hromosvod je elektrické zařízení a platí pro něj jasné předpisy. Mezi elektrikáři je mnoho plevelu a není nikdo, kdo by ho zlikvidoval. Je na nás, kteří jenom diskutujeme, abychom se dali dohromady. V sousedním Rakousku je povinné členství v Komoře a neexistuje tam polemika, že někdo nedodržuje platné předpisy.
Jednou se toho snad někteří dožijeme i u nás.
Tedy odpověď na otázku zní: firmu přiměje k dodržování norem jen investor.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana