Proč je v zásuvkách napětí 280V ?
František Dluhý:
už jsem si všechny možné situace rozkreslil, a snad i pochopil . kdysi jsem snad i o podobném případu četl . zítra to vyřídím i kamarádovy. díky všem !
Petr Doležal:
Už jen na dokreslení, protože to mohou číst i elektrikáři-čekatelé:
Vezměte pane Dluhý silný karton nebo překližku a vyřízněte z ní rovnostranný trojúhelník o dělce strany 40 cm, představuje 400V sdružených. Na dva vrcholy dejte 10dkg a na jeden 20 dkg. Snažte se najít zkusmo těžiště trojúhelníka špičkou hřebíku opřeného zespodu. Pak si odměřte vzdálenost těžiště od vrcholů. To přestavuje zhroucená fázová napětí.
Připojený N(PEN) by byl ten hřebík "fest" přilepený na střed trojúhelníka hlavičkou, zatlučený do prkénka, pak se trojúhelník nepřevrátí ani při nesouměrné zátěži a fázová napětí jsou korektní.
Odborníci mi prominou, pro ně ten nezajímavý a samozřejmý příklad.
František Dluhý:
zajímavé p. Doležal :-) tohle by mě nikdy nenapadlo použít jako názornou pomůcku . Díky !
Jaroslav Hasala:
Doplním p. Doležala :
Délka strany trojůhelníku je jako napětí mezi fázemi, délka mezi středem a vrcholem představuje fázové napětí. Pokud je střed pevný délka (napětí) bude ke všem vrcholům stejné - 23 cm (230V). Pokud nebude střed pevný (nepřipojený N nebo PEN) , bude "plavat" podle zatížení jednotlivých vrcholů (fází). Ovšem tak jak se jedna vzdálenost zkrátí, ostatní se prodlouží - napětí vzroste.
František Dluhý:
(poklona) všem! a zítra dám zkutečné údaje měřením
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana