Jaké použít jištění ve venkovním rozvaděči s přívodem cu4x4mm?
IM:
Citace: David Hruda 27.08.2013, 16:55
Určitě je dobré, když uzemněný je, ale že by musel být?
(jednicka) Jeden z opakovaných mýtů.
Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec 27.08.2013, 15:32
Možná se jedná o přechod do TT (u venkovního rozvaděče mimo zónu hlavního pospojení celkem rozumné), pak by uvedený kabel stačil.
U sítí TT u "neprůmyslových" (to znamená nekontrolovaný ch a nedokumentovan ých) instalací mi vadí hlavně dvě věci:
1.
Nutnost chrániče, který má nějaké požadavky na pravidelné zkoušení a který je ve funkci "hlavního" přístroje ochrany při poruše.
2.
Nutnost místního uzemnění, o kterém nikdo neví jak vypadá, jak je daleko od jiného uzemnění atd. a na které je nutno se opět výsostně spolehnout jako na "hlavní" komponentu ochrany při poruše.
Tohle může převýšit rizika, která jsou u připojení k rozsáhlé a na mnoha místech uzemněné soustavě s PENem. O jističe a cizí uzemnění není třeba se starat, a když budu mít doplněnou ochranu v podobě chrániče a místního uzemnění, tak tím líp.
Milan Hudec:
Pouze bych připoměl, že přizemnění vodiče PEN už není co bývávalo (výměna potrubí za plast a pod.).
Je třeba vyhodnotit rizika pro každý případ zvlášť, namátkou si nedokáži např. představit instalaci v řadové garáži jinou než TT.
Zkoušení PCH tlačítkem je problém, který se snažím řešit 2kschráničů vedle sebe, zapojených "protisměrně" - jsem tak v půlce pokusů, zatím to vypadá nadějně, chrániče chodí jak hodinky.
Použít se může i chránič se zvýšenou spolehlivostí, u nich mě ale trochu vadí jejich menší oddolnost vůči nepříz. klim. podmínkám.
Petr Strohý:
Rozhodl jsem se že starý přívod vyměním za Cyky-J 5x4 JAko hlavní Jistič v podružném rozvaděči dám 20B a jednofázový chránič na zásuvku venku,osvětlení bez chrániče a 3f zás.bude uvnitř bez chrániče.
Vít Rotrekl:
Myslim ze dat vse pres chranic bude lepsi volba. Svetla bych jeste prekousnul, ale zasuvku 3f, ktera bude venku a bude se do ni pripojovat buhvi co, bych urcite dal pres chranic.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana