Kde je uvedeno, že musí být přívod pro panelový byt 5žilový?
Radim Strycharski:
Firma postupuje správně podle čl. 7.5.1 ČSN 33 2130 ed. 2.
Petr Tobolík:
Je nějaký důvod (tedy kromě uvedeného článku 7.5.1 a čl. 7.4.4) vést 5-ti žilový kabel?
V případě jednofázového odběru jsou ty další žíly nevyužité. Co vedlo normotvůrce k této vsuvce?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Petr Tobolík 25.08.2013, 20:55
Co vedlo normotvůrce k této vsuvce?
Šetří to náklady do budoucna?
Petr Tobolík:
To má samozřejmě logiku...ale i tak mi to přijde divné dát do normy a tím pádem nařídit něco, co zákazník nepotřebuje.
Jiří Schwarz:
Citace: Petr Tobolík 26.08.2013, 07:17
To má samozřejmě logiku...ale i tak mi to přijde divné dát do normy a tím pádem nařídit něco, co zákazník nepotřebuje.
Musíme si uvědomit jednu souvislost.
Na každé budované elektrické zařízení musí být vypracován projekt.
Protože bytů se staví nebo rekonstruuje velké množství a spousta věcí se tam opakuje, máme normu ČSN 33 2130, ed.2 ve které je něco jako vzorový návod pro řešení elektroinstala ce v bytech, bytových domech,... Pokud se toho budeme držet, zjednodušíme si projekt, nemusíme svolávat komice pro určení vlivů a podobně, pro koupelnu použijeme normu ČSN 33 2000-7-701, ed.2 a máme další "vzorové řešení", která nám celý postup zjednoduší...
Samozřejmě mohu říci, že nepotřebuji "návod podle 2130 a 701", že půjdu vlastní cestou. Ale neměl by mi nikdo schválit řešení s menší bezpečností, než předepisují zmíněné normy. Takže mohu ušetřit něco za kabel, připlatím si výrazně více za projekt a budu mít tu "výhodu", že pořád budu tak trochu omezen ve využití elektrické energie...
On vám s největší pravděpodobnos tí dodavatel na 1f přípojce nedá více než 25A. Takže kdyby to někdy nestačilo, muselo by se to celé předělat...
3f přívod + minimálně 2 vodičový kabel pro ovládání (HDO) je dnes naprostý standard a vím o lidech, co to neudělali, když mohli, a pak je předělání stálo více jak peněz, tak komplikací.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana