Kde je uvedeno, že musí být přívod pro panelový byt 5žilový?
Jiří Schwarz:
Citace: vlastimil Dvořák 26.08.2013, 19:00
Hm... ale taky je tam uveden minimální průřez Al 2,5mm.
Norma by měla být jen doporučením...
Pro zajímavost, kde je uveden zákaz použít nižší průřez Al, nebo je to taky jen doporučení?
Norma je sice nezávazná, takže ji můžeme chápat jako doporučení, návod,...
Ale "podlézt" požadavek normy je problém, protože kdyby se něco stalo, soudní znalec napíše posudek a soudce se bude ptát:...proč jste to udělali méně bezpečné než vám radila norma...?
A neměli bychom zapomínat ještě na jedno pravidlo - nezávazný dokument se stává závazným, pokud na něj odkazuje jiný, závazný, dokument. Takže pokud budu mít ve schváleném projektu pro stavebním povolení napsáno, že instalace bude podle "2130 a řady 2000", hromosvod podle 62305, už to, co je napsáno v normě, nejde brát jako pouhé doporučení.
Al vodiče - asi to nevzniklo jen tak samo od sebe, ale na základě problémů, průšvihů, že již asi od roku 1996 požaduje ČSN 33 2000-5-54 (od základní verze až po ed.3) průřez PEN minimálně 16mm2 Al. Není to norma jen česká, toto pravidla s normou převzali další státy.
Milan Hudec:
No zrovna s tím hliníkem by to měl mít elektrikář srovnaný především v hlavě, obecně je norma v návaznosti na předpis vyšší právní síly buďto indikativní či závazná, tudííž pokud u soudu neprokážete použití hliníku coby pro danou aplikaci vhodnější řešení než Cu doporučené normou, jste vinen
trucker:
Mám zkušenost, na staré instalaci v přívodu k bytu (bohužel byl můj) uhořel nulák,
při výměně jsem zjistil že vodič N byl průřezem slabší než vodiče L123.
.......... ale šlo to 25 let :)
Milan Hudec:
Jestli se někdy coby revizák zblázním, tak z neustálého slýchání obdob vaší poslední věty
Jakub Sedláček:
No co se týče hliníku. Než jsme rekonstruovali elektrické rozvody v bytě. Potřebovali jsme revizi pro ČEZ aby nás vůbec připojil. Všechny obvody v hliníku 2,5mm2. Revize úspěšná-což jsem se i divil když si vzpomenu na stav kabelů ;D. Při výměně za vodiče měděné mi většina těch hliníkových doslova odpadávali v ruce a to jsem se jich skoro ani nedotkl :D. taky to šlo .....45let ;D otázka jak dlouho ještě.
Jinak taky jsme připojeni jen jednofázově, ale kabel z ER je 5 žilový. Což je jak již psali jiní výhoda když chcete z nějakých důvodů přesedlat na 3 fázové připojení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana