Má Jan Hájek o aktivních hromosvodech pravdu nebo konspiruje?

<< < (15/20) > >>

Milan Hudec:
Vrah je souzen za vraždu, nikoli za doprovodnou předchozí urážku  

Petr M:
Vrah je hlavně souzen požádán o prominutí za nekomfortní vyšetřování po 10 a víc letech, takže po dojmem jeho beztrestnosti se inspiruje dalších pár vrahů...

J Lhava:
Citace: Jakub Krejčí  06.09.2013, 13:38

To je hezké,  ale to nepomůže. Jedná se o informativní část, ne normativní. A v této změně je pouze zdůrazněno to, co bylo v normě předtím.

Jasně. Normy jsou obecně nezávazné,  na což zde spousta diskutujících odkazuje.
Pak je ale nutno mít na paměti ještě jedno legislativní ustanovení ...

Citace

Vyhláška č. 268/2009 Sb.,  o technických požadavcích na stavby
§ 55, odst. (2): Odchylky  od  norem  jsou přípustné,  pokud se prokáže,  že navržené řešení odpovídá nejméně základním požadavkům na stavby uvedeným v § 8.

Takže buď se budu řídit ustanovením norem (a to i jejich informativních příloh),  anebo jsem povinen prokázat, že navržené řešení odpovídá:

Citace

Vyhláška č. 268/2009 Sb.,  o technických požadavcích na stavby
§ 8, Základní požadavky

(1) Stavba musí být navržena a provedena tak, aby byla při respektování hospodárnosti vhodná pro určené využití a aby současně splnila základní požadavky, kterými jsou
a) mechanická odolnost a stabilita,
b) požární bezpečnost^8),
c)  ochrana  zdraví  osob  a  zvířat,   zdravých  životních  podmínek  a životního prostředí^9),
d) ochrana proti hluku^10),
e) bezpečnost při užívání,
f) úspora energie a tepelná ochrana^11).

(2)  Stavba  musí  splňovat  požadavky  uvedené  v odstavci 1 při běžné  údržbě  a  působení  běžně  předvídatelných  vlivů  po  dobu  plánované  životnosti stavby.

(3)  Výrobky, materiály a konstrukce navržené a použité pro stavbu musí zaručit, že stavba splní požadavky podle odstavce 1.

Trochu se obávám, že předložení nějakého marketingového letáčku od ESE oním požadovaným prokázáním dle §55 zrovna nebude.

Milan Hudec:
Lidi nebuďte naivní, pokud budu rozvážet perník, tak mě bude jistě trápit porušení vyhlášky o provozu na komunikacích

Lukáš Rotrekl:
Citace: Jan Hlavatý.  06.09.2013, 10:57

Soustava svodů se provádí podle ČSN EN 62305-3 ed. 2, bez ohledu na použití typu technologie jímací soustavy.

U neizolované LPS se respektuje tabulka č. 4. Svody by měly být umístěny symetricky.
U izolované LPS je počet a rozmístění svodů určen výpočtem dostatečné vzdálenosti s dle článků 6.3.

Tošku odbočím
Z pondělní debaty z inspektorem z TIČR:
Co je a co není izolovaný (=oddálený)hromosvod?
Podle mě je izolovaný takový, kde je dodržena dostatečná vzdálenost, ať už se k tomu použije jakéhokoliv nástroje (dodržení "s",  oddálený jímač umístěný izolovaně od chráněného objektu, izolovaný vodič HVI, ...). V případě, že projektuji izolovaný hromosvod mě počet svodů trápí jen jako nástroj k dosažení potřebného "s".
Podle jeho výkladu je izolovaný hromosvod umístěný mimo chráněný objekt....

Jak to vidíte ostatní?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana