Už vás proudový chránič zachránil?
Jiří_Hrubý:
Při opravě čerpadla. Pracovní halogen na prodlužováku, při odmontování příruby vytekla voda z nádrže. Zaplavilo to zástrčku prodlužováku a nádherně to brnělo, neřku-li tlouklo. Chrániči to bylo jedno. Příčina? Zmagnetizovaný chránič. Po několikaminuto vém vypnutí předřazeného jističe normálně vybavoval.
Tahle zkušenost mne utvrdila v přesvědčení, že v běžné domovní instalaci obsluhované laiky, je chránič efektivní ochranou pouze do první a často zároveň poslední revize.
Lidi prostě to tlačitko mačkat nebudou. Ať už z lenosti, nebo proto, že na to mají napojené něco, co se jim nechce vypínat. Přerušení dodávek stran distribuce nebo "vyšší moci" není dostatečně časté, aby suplovalo funkci pravidelné demagnetizace a mechanického testování.
solimek:
Citace: Jiří_Hrubý 18.08.2013, 09:51
Lidi prostě to tlačitko mačkat nebudou...
Řešením jsou chrániče bez testování, například Moeller PHF7-40/4/0,03-G.
Ale ta cena. :'(
Jiří_Hrubý:
A pokud uvážíte, že většina uživatelů to má coby nutné zlo kvůli projektu a revizi, nelze očekávat, že tuto zajímavou alternativu zvolí...
Jiří Schwarz:
Citace: Ludvík Kubík 18.08.2013, 00:00
Předpokládám, že jste si zjistil, zda chránič měl reagovat, nebo ne. To by mě zajímalo.
Relativně malé lešení postavené na betonu asi nebylo "uzemněné" tak, aby tekl do země dostatečný rozdílový proud. I když jsem cítil slušnou "ránu", asi tam neteklo dost pro reakci chrániče.
Chránič při měření vykazoval hodnoty, které se běžně u těchto přístrojů naměří.
Takže já říkám "chránič ANO, ale nespoléhat na něj, že je zázrak"
Robert Jedek:
Citace: Jakub Sedláček 17.08.2013, 21:13
Proto bych se chtěl zeptat i na vaše zkušenosti... :)
Za dešte na střechu nelezu a s vrtačkou už vůbec ne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana