Nemusia sa v Maďarsku budovať u novostavieb RD hromozvody?
Ján Garaj:
Nemusia sa v Maďarsku budovať u novostavieb RD hromozvody?
Jan Hájek:
V Maďarsku platí stejná norma jako u nás.
Ján Garaj:
Developér aj realitka si hudú svoje aj napriek tomu, že som im predložil článok v ktorom sa Maďarsko prihlásilo k IEC a CENEL(teraz neviem,ako je to správne,názvy tých skratiek, nemám to u seba )ešte v roku 1997. Ďaľšie problémy s elektrikou,od uzemňovacej siete po prúdový chránič nemajú záujem riešiť.To je civilizácia ala azia, myslím tým ale developéra s realitkou. Zákazníci iba plačú a škrípu zubami, že im vypadáva elektrika, keď hlavný istič je 3x16ampér, ani sa niet čo diviť. No uvidíme, aký boj z toho bude.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Hájek 11.08.2013, 20:48
V Maďarsku platí stejná norma jako u nás.
Že Maďarsko převezme normu, to je jedna věc.
Ale máš informace jak je to v Maďarsku se závazností normy, se zákony, které vyžadují ochranu před bleskem a tlačí tak investory a projektanty do využití normy?
Ján Garaj:
Na túto tému som sa snažil rozvíriť diskúziu cca pred dvomi mesiacmi, len som ešte nemal vtedy dosť informácií. Akonáhle maďari v r.1997 pristúpili k IEC, sú pre nich europské normy závazné. V tom článku je to napísané presne, dokonca v češtine.Len si tam pripadám, ako najhorší z najhorších, developér mi po maďarsky už aj vynadal a dosť vulgárne ale nedám sa len tak ľahko. chcú kolaudovať a zákazníci iba hundrú a vyplakávajú. Tak ja robím osobne ten akože hromozvod medzi nimi a developérom a realitkou. to sú ppáni skúsenosti pre mladších. a to ani po maďarsky neviem. Ešte tak dobre zanadávať a trochu rozumiem ešte z čias, keď som robil v Galante na ČSD.Tak uvidím či mi niekto z kolegov poradí, ako na tých šmejdov ísť. Chcel by som tým obyvateľom trochu pomôcť.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana