Jak správně jistit 12V obvod za trafem 230V/12V?
Tomáš Cipísek:
Mám u bazénových světel 12V, 3x50W jištěné vedení jističem 16A char. B, za trafem, tedy na 12V části.
Občas to vypadne.
Proud je kolem 13A, změřeno.
Je tam špatný jistič? Jiná charakteristik a? Nebo nemá tam být třeba pojistka?
Fuk Tomáš:
Došel jsem přeměřit odpor studeného vlákna halogenky H4 55W (dálkové).
Je to 0,17 Ω. Při připojení na tvrdých 12 V si tedy vezme jedna taková žárovka 70 A, tři žárovky 210 A.
To Vaše trafo určitě nedá, ale pro volbu charakteristik y jištění to vodítko je.
Mohlo by vyhovět C, při předimenzovaném trafu může být potřeba D.
Tomáš Žabka:
Pokud máte na napájení klasické trafo, může byt problém ve spínání trafa. Velké indukčnosti mohou mít až 12In, mě vyhazovalo trafo 600VA jistič 25A char. B. Možná by stačilo dvoustupňové spínání, první stupeň přes výkonový odpor cca na 0,5-1s a pak přepnout na tvrdo.
V podstatě se to dělá tak, že vývod je napájený přes odpor a časovým relém se odpor přemostí na tvrdo.
Radim Strycharski:
Pro 3 žárovky po 50 W bych použil takové trafo, aby jištění sekundární strany nebylo nutné.
Tomáš Žabka:
Omlouvám se můj příspěvek se týkal situace kdy je odjištěn primár, tedy trafo na straně 230V. Zatím jsem se osobně nesetkal s odjištěním napájecího napětí pro bodovky na straně 12V (na sekundáru).
Nicméně moje řešení, by také mohlo přispět k potlačení přechodového jevu u nabíhaní bodovek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana