Jaký je rozdíl ve vypínači mezi černým a hnědým vodičem?

<< < (4/4)

David Hruda:
Citace: Jan Kelbich  01.08.2013, 13:35

To byste tomu dal. Žárovky by asi dlouho nevydržely.

Myslím, že při vhodně navržených hodnotách C a R by se to dalo zvládnout.
Dneska by se to dalo v pohodě řešit bezdrátem.

Jiří Schwarz:
Citace: David Hruda  01.08.2013, 19:11

Myslím, že při vhodně navržených hodnotách C a R by se to dalo zvládnout.
Dneska by se to dalo v pohodě řešit bezdrátem.

Ta kapacita se dá dát taková, aby na žárovce bylo po jednocestném usměrnění a "částečné filtraci" efektivné napětí srovnatelné jako při přímém připojení k síti.

Trochu jiné to je s úsporkami.
Tam se to ale dá zapojit jednoduše, 2 diody ve vypínači, 2 v lustru. Vyzkoušeno, funguje.

Nefunguje to s LEDkami malého výkonu, které nemají měnič, ale pouze předřazený sériový kondenzátor.

A umíte po 2 drátech (L a N) jedním vypínačem ovládat 3 světla? I to jsem jednou stavěl podle nějakého schéma z časopisu. Po zapnutí se rozsvítilo vše. Podle toho, na jak dlouho se to vypnulo (1 vteřinu až 5),  volilo se které světlo zůstane svítit. 
Celý večer jsem to uživoval, nastavoval časovače.
Po pár dnech provozu se zformovaly kondenzátory a bylo "po parádě"...

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz  01.08.2013, 19:34

...Trochu jiné to je s úsporkami. Tam se to ale dá zapojit jednoduše, 2 diody ve vypínači, 2 v lustru. Vyzkoušeno, funguje...

Funguje, ale...
Jednu rozkuchanou úsporku jsem takhle doplnil o diodu - mrkala. Zdvojnásobil jsem vstupní kondenzátor - mrkala míň,  ale v periferním vidění stále nepříjemně mrkala. Mnohem míň než žárovka, ale přece.

Jediné,  co mi při takovémhle řešení nemrkalo, byla LED svítivka splňující předpoklady:
- pouze několik výkonových LED čipů (tj. nikoli styl "kukuřice")
- zabudovaný spínaný proudový zdroj, a to pro rozsah napájecího napětí 120-230 V.
Jenom taková totiž má dostatečnou zásobu energie pro překlenutí >10ms pauzy bez poklesu intenzity světla.

Jaroslav Hasala:
Pokud bych se měl vrátit k původní otázce, barvy určené pro fázové vodiče jsou hnědá, černá a od nedávné doby také šedá.
Nikde není přímo určeno, jestli má být přívodní (tzv. "ostrá") fáze hnědá, černá nebo šedá, záleží čistě na elektrikáři, jak to provede.
Osobně používám jako přívodní fázi obvykle hnědý vodič.

K dané situaci : I jen lehce zkušený elektrikář by se měl rychle zorientovat a situaci na místě vyřešit.
Pokud jdou do vypínače pouze dva vodiče, nelze použít spínač č. 5 (s dvěma klapkami),  bude chybět jeden vodič.
Bez sekání se to dá řešit tak, že obě světla budou svítit současně.

Jan Kelbich:
Citace: Jiří Schwarz  01.08.2013, 19:34

Celý večer jsem to uživoval, nastavoval časovače.
Po pár dnech provozu se zformovaly kondenzátory a bylo "po parádě"...

Hm, raději používám místo C čítače a generátor s X.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana