Jaký je rozdíl ve vypínači mezi černým a hnědým vodičem?
Václav Třetí:
Dioda pustí jen jednu půlperiodu, takže jsou vidět hlavně u menších žárovek, které nemají velkou tepelnou setrvačnost vlákna, "mezery" bez napájení. Přidat kondenzátor by bylo možné, je třeba počítat s tím, že se ale bude nabíjet na špičkové napětí sítě, což je zhruba 320V, což žárovky nevydrží. Určitě by to fungovalo s některými úsporkami - s těmi co nejdou stmívat - muselo by se to ovšem vyzkoušet s jakými to bude fungovat nejlépe.
Jan Kelbich:
Citace: David Hruda 01.08.2013, 13:21
... přidávat tam ještě kapacity ...
To byste tomu dal. Žárovky by asi dlouho nevydržely. Viděl bych to spíš na nějaký "demultiplexor" z diod a stykače (nebo triaky) v lustru.
PS. Václav Třetí byl rychlejší. Jen hodnotu napětí upřesňuji na 327 V, s úbytkem na diodách cca 325 V.
Václav Třetí:
Vaše upřesnění je matematicky správné, já také psal zhruba, protože jsem to spočítal v rychlosti z hlavy. Stejně je to jedno, protože napětí v síti má určité tolerance a může to být ještě více.
Jiří Kubík:
Na zapojení s diodou ale stále potřebuje 3 dráty...
:)
Oprava - vlastně neee...
Já to bral u rozděleného lustru.
A poněkud nepříjemné blikání to je - zvláště když se na to kouká "bokem".
Všichni kterým jsem to udělal, to po čase vyhodili.
Milan Hudec:
Ku spokojenosti lze situaci řešit klasičkou a kombi úsporka/LED, po prvním klapnutí svítí klasička a led, při druhém klasička a úsporka
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana