Jaký je rozdíl ve vypínači mezi černým a hnědým vodičem?

(1/4) > >>

Filousek:

Předěláváme světlo v pokoji a dáváme tam dvě, které by se zapínali dvěma různými vypínači, takže sme koupili dvojvypínač.
Při rozdělání původního vypínače, mě ale zaskočilo jeho zapojení.
Vypínač spojuje hnědý (snad fáze) a černý kabel vodič, tady si nějak nejsem jistý, co je ten černý kabel vodič, je možný, že černý kabel vodič je pouze propojovací, který tahá šnůru ke světlu a poté to jde přes světlo na nulák?
Čekal bych, že by to mělo aspoň pořád hnědou barvu.
Nemám v plánu zatím nic zapojovat, asi to nechám odborníkovi, ale jenom se ptám.
Pokud by ste mi nerozuměli nakreslim prncip schéma zapojení.

Vít Rotrekl:
zapojení se tváří podle vašeho popisu v pořádku. Ale z vašeho vyjadřování je vidět, že o elektrice víte, že kope a není vidět, tak se raději do ničeho nepouštějte.

Filousek:
Došlo mi to poté, co jsem odeslal odpověď, že jsem si měl asi první zjistit, že i fáze se značí černou barvou, jestli sem to pochopil správně, ale máte pravdu nechám to raději na známém.

Tomáš Žabka:
Já osobně, když projektuji, preferuji spojovat všechny vodiče pro svítidla v krabici pod vypínačem napájecí kabel jde z rozvaděče a nebo ze smyčky do vypínače a z vypínače potom na všechny svítidla, které vypínač ovládá. Nemáte potom po zdech krabice.

Ale pokud na to budete mít někoho, kdo se vyzná tak vám řekne co a jak.

František Šohajda:
Citace

ale máte pravdu nechám to raději na známém.

Pokud bude ještě elektrikář.... máte bod ! (jednicka)   

;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana