Lze nějakým způsobem připojit menší vzduchový kompresor na např. autobaterii?
HelenaPP:
Ke své práci využívám tento vzduchový kompresor http://www.airbrush-potreby.cz/store/goodsdetail.asp?lngDepartmentI D=3&strGoodsID=fen-AS196
avšak je přede mnou zakázka na místě ,kde se nelze připojit do el. sítě. Asi by šlo použít elektrocentrál u,ale jelikož kompresor neběží nepřetržitě, ale natlakuje nádobu a pak se vypne, napadlo mne jestli by ho nějak nešlo napojit na baterii. např. autobaterii? Kompresor zapíná asi každých 8-10 min. zhruba na 1-2 minuty.
Můžete mi prosím napsat pokud by to šlo, co všechno k tomu budu potřebovat ?
Jiří Schwarz:
Není problém použít střídač (měnič), který z 12V DC vytvoří napětí 230V AC.
Mohlo by to být třeba něco podobného jako je v příloze
Ale z údajů na webu (váš odkaz) není jasné jaký má kompresor příkon, jak výkonný střídač by bylo třeba použít.
Dále se od příkonu bude odvíjet potřebná energie v AKUbaterii, makat X hodin, odebírat stovky W z baterie v autě by mohlo mít jasný výsledek - startéru zbytek energie stačit nebude.
Radek Červený:
Citace: Jiří Schwarz 31.07.2013, 10:39
Dále se od příkonu bude odvíjet potřebná energie v AKUbaterii, makat X hodin, odebírat stovky W z baterie v autě by mohlo mít jasný výsledek - startéru zbytek energie stačit nebude.
Pokud se do auta instaluje měnič většího výkonu, ne nějaká 300W kočička na noťas, je rozumné už i vyměnit alternátor za silnější, přidat blokovací relé na nabíjení a druhou baterii pro tento měnič.
Jinak je to jen otázkou času, kdy nastane "průserový stav".
Osobně odzkoušeno, ne jednou jsem měničem záložní baterii vycejpral do mrtě.
Ostatně toto už pochopil i výrobce VW a tuto úpravu je možné s tímto zapojením objednat i u nového vozu.
Helena Pospíšilová:
Omlouvám se, neuvedla jsem jednu důležitou věc, nepoužívala bych baterii přímo z auta, koupila bych si další autobaterii. Nemohu riskovat,že bych pak neodjela.
Tomáš Žabka:
Koukal jsem na data ke kompresoru a vypadá to, že kompresor má příkon 0,2kW (185W). To je na 12V cca 17A takže když, vemu baterku 44Ah tak by kompresor na plně nabytou baterku mohl jet cca 2hod.
Problem je v tom, že by jste musela mít měnič 12V/230V cca 300W, ale takovy co dokáže krmit elektromotor (jeho průběh by musel byt aspoň trochu sinusový). Nejlepší řešení by bylo vzít kompresor někam kde dané měniče prodávají a odzkoušet si to. Mohlo by se stát, že by motor jen vrčel a netočil se.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana