Smíšek Jan
|
 |
« kdy: 31.07.2013, 10:26 » |
|
10 m3 ocelová jímka je zakopána cca 17 m od RD dva metry pod zemí. Mám ji propojit s (dvěma) svody uzemnění, vycházejícími ze základové desky? (Další dva svody jsou příliš daleko). Jímka slouží jako dešťová akumulační nádoba s přepadem do kanalizace. Pakliže ano, stačí k propojení pozinkovaný ocelový drát průměru 10mm a klasické hromosvodové svorky?
|
|
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 31.07.2013, 12:05 » |
|
Já jsem pro to spojit. Určitě tím nic nepokazíte a určitě zlepšíte celkový odpor zemnící soustavy. To Hájek: Když si někdo zakope na zahradě 17m3 nádrž, tak určitě nebude na ozdobu a bude sloužit k nějakému zavlažování, tak jsi sem celkem.jistý že tam čerpadlo bude  To Smíšek: Predpokládám základový zemnič, takže by všechny vývody měly být propojené dohromady tudíz by bylo zbytečné propojovat s dalšími vzdálenějšímmi svody.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 31.07.2013, 16:32 » |
|
Propojením jímky s uzemněním jednoznačně vylepšíte uzemnění.
Chcete-li to na 30 let, dejte pozink, nafurt dejte nerez.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 01.08.2013, 16:59 » |
|
Přepokládám, že nádrž je nějakým způsobem izolovaná kvůli korozi, z hlediska zlepšení zemního odporu to tedy asi moc platné nebude.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 02.08.2013, 09:25 » |
|
...Je zajímavé, že řešení tohoto problému není normativně podchyceno.
To bych neřekl. Spíš není normativně rozpracováno až do detailu, takže je potřeba použít mozek.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
|