Jak zapojit redukci 400V/4P na 400V/5P ?
Tomáš Žabka:
Citace: Miloš Kotek 01.08.2013, 09:45
To Tomáš Žabka: Já ale nemluvím o poruše fáze na kostru, já řeším případ zcela zdravého spotřebiče. Nejlepší bude, když si to prakticky nasimulujete a místo lidského těla zapojíte ampérmetr v serii s odporem např. 2 kohmy. Věřte mi, že to tak je a nejsem první, kdo na to přišel, ani zdaleka.
V žádném případě nechci rozporovat, že člověk nedostane ránu na kostře v případě odpojení PEN a neuzemněného bodu rozdělení je 230V, ale fáze prochází proudovým chráničem a ten vybavý v případě, že proud dosáhne vybavovací hodnoty.
Řešil jsem podobný problém u jednoho bytového domu s elektrickým vytápěním kde chtěli ušetřit a daly jedno centrální HDO. Při odpojení HDO (N) vodiče a při vypnutí hlavního jističe dojde k tomu, že přes cívku stykače (přes jeho jistič) se dostane plné napětí na odpojenou fázi (projde přes cívku ale ta, ale funguje jen jako vodič nezpůsobí úbytek a tedy napětí dojde na přípojnice rozvaděče).
To zbyněkk:
Pokud vývod na zásuvku nemá osazené FI (stará instalace), můžete PEN (4P) rozdělit na PE a N (5P). (není to čisté řešení, ale ve staré instalaci se to takto řešilo) Z vaší rozvodnice by pak už mělo být vše provedeno podle platných norem. (všechny zásuvky by měly být pře FI 30mA)
solimek:
Citace: Tomáš Žabka 01.08.2013, 10:21
V žádném případě nechci rozporovat, že člověk nedostane ránu na kostře v případě odpojení PEN a neuzemněného bodu rozdělení je 230V, ale fáze prochází proudovým chráničem a ten vybavý v případě, že proud dosáhne vybavovací hodnoty.
Tak ještě jednou: proud prochází z fáze přes proudový chránič do spotřebiče, vrací se přes spotřebič po N(!) zpět přez proudový chránič (součet proudů v toroidu chrániče je nulový!!) zpět do spoje PE a N (PEN je odpojen - upadl), tento vodič PE, který je propojen nyní pouze s vodičem N (před chráničem!), je připojen na kostru spotřebiče. Pokud zde obvod uzavřete jakkoliv do země (například stojíte na vodivé podlaze, která je jakkoliv samostatně uzemněna), rozdílový proud v chrániči je nulový. Kirchhoffovy zákony stále platí, není to žádné šarlatánství, je to docela jednoduché, já nevidím problém. Vy jako odborník byste ho již také neměl vidět. Tady už pomůže jen zkouška (tedy vám, já mám jistotu). Ale prosím opatrně a potom mi dejte vědět.
Tomáš Žabka:
Citace: Miloš Kotek 01.08.2013, 10:35
Tak ještě jednou: proud prochází z fáze přes proudový chránič do spotřebiče, vrací se přes spotřebič po N(!) zpět přez proudový chránič (součet proudů v toroidu chrániče je nulový!!) zpět do spoje PE a N (PEN je odpojen - upadl), tento vodič PE, který je propojen nyní pouze s vodičem N (před chráničem!), je připojen na kostru spotřebiče. Pokud zde obvod uzavřete jakkoliv do země (například stojíte na vodivé podlaze, která je jakkoliv samostatně uzemněna), rozdílový proud v chrániči je nulový. Kirchhoffovy zákony stále platí, není to žádné šarlatánství, je to docela jednoduché, já nevidím problém. Vy jako odborník byste ho již také neměl vidět. Tady už pomůže jen zkouška (tedy vám, já mám jistotu). Ale prosím opatrně a potom mi dejte vědět.
Máte pravdu, teď jsem se dlouze zadíval na obrázek co jsem nakreslil :-) a zkutečně, zelená prochází chráničem tam a zase zpátky a potom jde po PE, které už obchází FI. (Sám jsem si to nakreslil a neviděl to) Je vidět, že to chce déle koukat :-). Prostě není dobré když PEN upadne. :-)
Otakar Dosbaba:
Zbyněkk:
Na rozvodnici bez fíčka a jističů zapomeň, pokud zásuvka na zdi není pětipólová 3x230V/16A a zapojená za chráničem.
Ostatní asi jinak v praxi nevyřešíš, než těmi redukcemi ze 4P na 5P. Jednu udělej s vidlicí 16A-4P na zásuvku 32A-5P a jednu z vidlice 16A-4P na zásuvku 32A-5P. Zbytek už v pětivodičovém provedení (kabel, rozvodnice s jističi a chráničem), dimenzovaném na 32A přívod.
Správné řešení to sice opravdu není, viz předchozí příspěvky, ale je to na druhou stranu asi jediné reálné řešení, když přijedeš někam postavit aparát a odehrát diskotéku. Těžko asi ssebou vozit dodávku s elektromateriá lem a předělávat v rámci produkce staré instalace sokoloven či hospod na TN-S...
Důležité je předem alespoň zkontrolovat stav zásuvky, aby nebyla vykotlaná a vypálená atd. Sice to roozhodně nezaručí, že je vše OK, vadný kontakt PEN vodiče může být i na mnoha dalších místech, ale lepší než nic, zásuvka bývá špatná častěji.
Co určitě doporučuji před uzavřením smluv o produkci, je zasílání technických požadavků pořadateli akce, kde je jednoznačný požadavek na odpovídající přívod el. energie uveden. Mnohde to zabírá a provozovatel objektu se o to pak více stará. Uveď, že v případě "podezřelé" přípojky budeš požadovat k předložení platnou revizní zprávu a v případě nedodržení podmínek se produkce nekoná...
...tudíž tam bude příště hrát někdo jiný, kdo tímto neprudí. ;)
Milan Hudec:
Pokud vím tak se již uvažuje o prohnání cívkou chrániče i vodiče PE
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana