Je možný odběr jedné fáze ze třífázové zásuvky chráněné proudovým jističem ?

<< < (3/4) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Tomáš Žabka  25.07.2013, 22:37

... Jsou dvě řešení, jedno zapojit zásuvku mimo FI(schůdné aspoň podle staré normy) a nebo druhé "provizorní" přehodit pro danou zásuvku PE na N(nebezpečné zapojení dochází k odpojení PE při výpadku FI).
...

První řešení je z hlediska bezpečnosti krok zpět a především pro použití "venku" bych v žádném případě nedoporučoval!
Druhé je poněkud "hazardní" a je v ostrém rozporu s platnými normami!!

Pokud to provede někdo, "kdo dobře ví co dělá",  dala by se ta druhá možnost trochu upravit, použít L1, L2, L3 a N přes chránič a PE připojit na nějaké seriozní uzemnění a provozovat to jako síť TT.

PE nebo PEN přes kontakt chrániče NIKDY. Už i pro to, že jsem se setkal s chráničem K....,  který "občas" měl přechodový odpor právě na N.

František Šohajda:
Zásuvka 4P přes FI má už dnes "poloviční" upotřebení...
Stroje přes stykač nemožno při 4P zásuvce použít (přes FI)...

Už bych  tam dal 5P když tam mám FI !

Jaroslav Hasala:
V nových instalacích by se měly zcela nekompromisně používat pětipólové zásuvky 400V a k nim samozřejmě pětižilové kabely, bez ohledu na to, co si zákazník přeje.
Není přece takový problém případně vyměnit vidlice na spotřebičích.

U stávajících instalací jsou bohužel problémy s čtyřpólovými zásuvkami 400V (a čtyřžilovými přívody) poměrně časté.

V dřívějších dobách se do zásuvek 400V připojovali většinou jednoduché stroje s jedním motorem, ovládané pouze vypínačem (ty samozřejmě N vodič nepotřebují),  u složitějších strojů bylo ovládání (popř. osvětlení apod.) napojeno přes trasformátor 400/230V nebo 400/24V.

Jenže doba jaksi pokročila, současné stroje obvykle vodič N běžně využívají a potřebují.

Daná situace se dá řešit několika způsoby, ale pokud zavrhneme výměnu přívodního kabelu, žádný ze způsobů není úplně "košer".

Zdenek Hejčl:
Ano to je ten problém, přes chránič a pouze 4 vodiče mi přece stačíííí, vždyť cirkulárka vodič N nepotřebuje.  (wall) (zle)
Jenže pak nastane problém co je v zadání: zjevně chybí vodič N.
Tak se to nějak zbastlí....
Proto vždy za chráničem v plném obložení vodičů.

Tomáš Žabka:
Je to přesně jak říkáte, pokud 3f tak jedině 5 žil a 5P zásuvka. Nic jiného dneska normy nepřipouští, když v domovní instalaci za proudovým chráničem člověk potřebuje 230/400V.

Naznačoval jsem řešení, které jako nouzovku může člověk co ví co dělá a taky co mu tím hrozí, rozhodně nepřipadá v úvahu takovýto "bastl" udělat někomu kdo jen chce, aby to jelo, bez ohledu na bezpečnost.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana