Musí být pro rodinný dům určeny vnější vlivy?
zerotest:
To:Maroš Klein
Konečně jsem se opět dostal ke čtení a děsí mě váš článek. Vnější vlivy jsou určené jako tři části A-působení okolí na elektrické zařízení, B-působení elektrického zařízení na okolí a C-vzájemné působení mezi elektrickým zařízením a okolím a proto i u vámi zmiňované zásuvky musíte zohlednit všechny tři aspekty a nevěřím tomu, že na Slovensku to máte jinak. Co vám vůbec vadí na tom, že vlivy se mohou určovat pro objekt na základě požadavků elektrického zařízení? Nechci se vás dotknout, ale s normami moc pracovat asi neumíte, že? Vlivy AM-25-4 a AM-25-5 jsou vymyšlené pro pobavení a vy jako jediný odborník jste na to nepřišel.
, ,To nepôjde, viď príloha. Pokiaľ ste pozorne čítal môj predchádzajúci príspevok, ide o národnú informatívnu prílohu ZA, ktorú môžu mať pokojne inú nielen Slováci, ale aj Japonci či Laponci .'' Můžete mi sdělit kolik Japonců a Laponců je v komisi TNK při tvorbě ČSN, EN? Národní příloha EN jednotlivých států EU je součástí všech norem EN EU – tedy česká příloha musí být součástí EN STN, ale nemusí být povinná pro Slovensko.
Maroš Klein:
Citace: zerotest 05.08.2013, 08:23
Konečně jsem se opět dostal ke čtení a děsí mě váš článek. Vnější vlivy jsou určené jako tři části A-působení okolí na elektrické zařízení, B-působení elektrického zařízení na okolí a C-vzájemné působení mezi elektrickým zařízením a okolím
Je mi ľúto, že som vás tak vydesil :).
Ale v zmysle požiadaviek 5-51 elektrické zariadenie na svoje okolie nevplýva, pretože táto norma o tom jednoducho nie je. V prílohe A je stručný zoznam vonkajších vplyvov, v prílohe N2 ich triedenie. O žiadnych iných, vzájomných, či dokonca opačných vplyvoch nikde nič nie je.
Ani to nedáva zmysel, aby napríklad jedna zásuvka vyvolala napríklad rôzne vplyvy BA. Ona sa jednoducho svojím krytím a spôsobom ochrany prispôsobí určeným vplyvom BA na ňu. Ináč na elektrické zariadenie vplýva dieťa, inak odborník. To, že nejaké elektrické zariadenie pripúšťa napríklad obsluhu laikom neznamená jeho vplyv na laika ale jeho výber a zabezpečenie vhodné pre laika.
Miestami mám pocit, že sa obidvaja dívame na toho istého koňa, ale každý z inej strany. Vy si myslíte, že má hlavu vľavo, ja ju vidím vpravo. Na ľavom boku má napísané ČSN, na pravom STN. A začínam mať dojem že nebude z každej strany rovnaký.
Citace: zerotest 05.08.2013, 08:23
Národní příloha EN jednotlivých států EU je součástí všech norem EN EU – tedy česká příloha musí být součástí EN STN, ale nemusí být povinná pro Slovensko.
Vychádzal som z toho, čo mám. (príloha).
Text písaný kurzívou a s pripojeným smajlíkom má svoj skrytý význam a neverím, že vy ako odborník ste na to neprišiel. ;)
Pavel Horský:
Malinko musím oprášit tuto opravdu věcnou diskusi.
Zamyšlení: co dětské pokoje v bytech a rodinných domech. Tam jsou děti bez dozoru.
Platí pak vliv BA2?
Zřejmě by měl, nebo nikoli?
Pokud ano, pak se nám lhůty revizí svezou na 2 roky (nechci zde rozebírat donekonečna to, zda se musí nebo nemusí dělat pravidelné revize na tyto objekty).
Stejně tak se můžeme zamyslet nad vlivem CA2 (hořlavost objektu).
Většina RD mají dřevěný krov na jehož konstukci je vedena část elektroinstala ce.
Jan Bocek:
Pavle, je dobré oprášit toto 10 roků staré téma.
Zvláště, když se změnila norma živitelka 5-51 k nepoznání.
Udělat proto odpovědně nový Protokol vnějších vlivů je zážitek.
Z250 a 5-51 nám vlivy BA někam posunula.
A VV u RD?
Jen za posledních pár roků se EI u RD podstatně změnila.
Dětská hřiště na zahradách s mnohých elektro vybavením
přináší i pro projektanty nové výzvy.
RD nedělám, ani jako projektant, dodavatel ani jako RT.
Ale dělám všude tam, kde platí BOZP a ZP.
A i tam začínám mít problémy se zařazením BA1 a BA2 a fyzickým stavem EI.
František Šohajda:
Citace
Platí pak vliv BA2?
Když to vezmeš Pavle čistě teoreticky, děti v RD mohou být kdekoliv samy, i třeba v obýváku!
Tam bych to nehrotil. Chránič to zastřeší.
A CA2 je dnes hodně v RD, tam zase chránič 30mA to zastřeší jak bezpečnost tak hoření!.... (drinks)
Zatím AFDD nechám plynout mimo......
V RD dávám nebo doporučuji zásuvky se clonkami. Tam je zase kousek bezpečnosti pro děti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana