Jak rozdělit zapojení spotřebičů v kuchyni na 5x2,5CYKY a 3x2,5CYKY?

<< < (8/18) > >>

Jan Franěk:
Tak ještě jednou. Vidím že jste normu asi nečetl, nebo je to jeden o koze, druhý o voze.

Norma požaduje aby se v tomto uspořádání sdružených obvodů dal vypnout celý kabel najednou. Za tímto prvkem pak mohou být odjištěny i jednotlivé vývody. To znamená že by měl být instalován třífázový jistič pro tento kabel a teprve za ním případně tři jednofázové. Po vás chci aby jste mi napsal číslo článku konkrétní normy o kterém tvrdíte že dovoluje provést variantu s tím že se pouze propojí páčky jednofázových jističů.

Proč?
1 - nikde jsem to v normě našel ale je možné že jsem to přehlédl
2 - osobně tuto variantu ( spojení páček 1f jističů) považuji za velmi nebezpečnou a nesmyslnou a to hned z několika důvodů.

Citace: Milan Hudec  05.12.2019, 14:45

Honzo zde.....
Sice pár let staré, ale .....
Klidně cupuj pokud v návrhu objevíš rizika.

Tak jo. Sám píšeš že v tomto případě ignoruješ harmonické a tedy nebude N přetížen. Mám to tedy chápat tak že pokud ignoruji rizika = žádná nejsou?  ;D  Ok, taky názor
Ale jak jsem psal. Riziko přetížení N harmonickými je pouze jedno z rizik. Norma pro tyto případy má více požadavků a mne zajímá jak se s nimi vypořádáš. OK, společný spínací prvek, ale co dál?  Co uděláš s tím že závada v jednom z okruhá ovlivní další? Tedy obejdeš jednu normu (ignorováním) a hned porušíš další s tím že ti to nevadí? (to jako bonus?  :-\ )  Co například požadavek na rovnoměrné zatížení takových obvodů? Mám pokračovat dál?

Od tebe jsem čekal namísto všeobecných proklamací spíš podrobnější rozbor jednotlivých požadavků normy na toto uspořádání s analýzou jednotlivých rizik tak, jak to dobře umíš. Na to jsem se těšil. Namísto toho mi sem vložíš odpověď - rozcupuj mne s tím že naplnění předpisů pojmenováváš zbabělostí. Nějak se tím nedokážu vnitřně srovnat. Kdybychom se o tom bavili z očí do očí  tak bych o tom možná i diskutoval, ale psát to do veřejné diskuse považuji možná až za nebezpečné.

Milan Hudec:
Tak ještě jednou, jaký je rozdíl ohledně přetížení N.
Pokud kabel 5x2,5 rozdělím na 3 ks 3x2,5 v krabici, nebo v rozvodnici a do každé fáze zapojím jistič?

Ovlivnění jednoho okruhu jiným - ano souhlas, zmiňuji se o tom již v přísp. z roku 2013.

Rovnoměrné zatížení - dosti neuchopitelné opět nebude rozdíl mezi stavem rozvodnoce ano/ne.

Kdo to nepochopil, tak se optám jinak.
Sdružený okruh je svým způsobem i přívod do každého rozvaděče, kde se 400/230, ale rozhodně tento pětižilový stejný kabel není kritizován, tak jako když tam ony tři jističe nebudou......

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  06.12.2019, 07:27

Tak ještě jednou, jaký je rozdíl ohledně přetížení N.

Jasně říkám že o N už se bavit nechci. Co další pravidla. Přečti si ten článek normy týkající se sdružených obvodů. Navíc pokud někdo zavede řeč na harmonické, tak tvoje odpověď o tom že je ignoruješ a tedy je to v pořádku mi taky nějak nesedí.
Mimochodem, taky si nemyslím že to v tomto případě může být nějaký zásadní problém, ale nedovolím si to zcela ignorovat. Pak se mi to pomalu nasčítá, jeden drobný problém k druhému a najednou může dojít k velkému problému.

Citace: Milan Hudec  06.12.2019, 07:27

Sdružený okruh je svým způsobem i přívod do každého rozvaděče, kde se 400/230, ale rozhodně tento pětižilový stejný kabel není kritizován, tak jako když tam ony tři jističe nebudou......

Jasně, svým způsobem možná. Ale principiálně tomu tak není. Pokud tam nepoužiješ jističe, tak to ani není rozvaděč, ale svorkovnicová krabice. Ale nechci zabíhat do detailů a otáčet se na slovíčkách. O to mi vůbec nejde. Vadí mi, že normo řešení říkáš zbabělost a tvoje neúplné odpovědi. Až se dostanu k normě, budu ti muset asi jednotlivé podmínky pro tyto obvody vypsat, jinak se asi konkrétních odpovědí nedočkám.  8) Ale to dám asi až v příštím týdnu.

Sledoval jsem kdysi seriál v TV o minutách před katastrofou. Každá velká katastrofa začínala pár drobnostmi kde by nikdo velkej problém nehledal. Ale ten opomněl to, ten zas to, tady špatný postup a možná i pár náhod, tak i když to fungovalo řadu let, tak najednou došlo ke katastrofě. Doporučuji všem shlédnout aby jste pochopili že z pohledu bezpečnosti se nikdy ve výsledku nejedná o maličkosti a že i když to 1000x projde, jednou se to potká a pak dojde k průseru. Nemusíte se mnou souhlasit, ale data mluví dost jasnou řečí  (norm)

Milan Hudec:
On ten článek je prastarý a pamatuje dobu pojistkovou, tenkrát chtěl normotvůrce zřejmě naznačit.
Pozor, pokud se to navrhne takto, tak jedině za vázaným odpoj.prvkem, což bylo tenkrát řekněme nezvyklé.
V době dnešních třífáz jističů se splňuje taknějak automaticky.

Jan Franěk:
A dál? To nejsou jediné podmínky. Nebo snad ano?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana