Jak rozdělit zapojení spotřebičů v kuchyni na 5x2,5CYKY a 3x2,5CYKY?
Robert Jedek:
Citace: Milan Hudec 18.07.2013, 08:07
Jsem spíše narážel na někdy křečovité se vyhýbání sdruženým okruhům, takže bych se optal pro koho by zde bylo zkousnutelné dle původního dotazu odjistit kabel třífázovým jističem 16A, pro jistotu využít z druhého kabelu N a PE paralelně k N a PE pětižilového do místa rozdělení v krabici, a z této rozvést tři okruhy?
Sdružené obvody mají svá přesná pravidla a jsem přesvědčen, že to nejde skousnout ani se zavřenýma očima, protože sdružený obvod a tazatelův návrh jsou dvě naprosto rozdílné věci.
Milan Hudec:
Citace: Robert Jedek 18.07.2013, 08:49
Sdružené obvody mají svá přesná pravidla
Pokud ty pravidla chápete přesně a jednoznačně, tak musíte být kosmonaut, o nikom dalším včetně normotvůrců (i ti se na různých přednáškách zcela neshodli) nevím (dance)
Robert Jedek:
Citace: Milan Hudec 18.07.2013, 15:16
Pokud ty pravidla chápete přesně a jednoznačně, tak musíte být kosmonaut, o nikom dalším včetně normotvůrců (i ti se na různých přednáškách zcela neshodli) nevím (dance)
Chytáte mě za slovo, přičemž je tento konkrétní případ do nebe volající paskvil.
Milan Hudec:
Citace: Robert Jedek 18.07.2013, 16:04
do nebe volající paskvil.
Také se mě na první pohled řešení nelíbí, nicméně marně dumám, v čem by bylo nebezpečné.
Řekněme, že nebudeme uvažovat nijaké "vylepšení" paralelním obvodem, a použijeme jen ten 5x2,5, který odjistím 3x16.
Budu mít společný odpojovací prvek - soulad s normou (neberme prosím v úvahu uživatelskou hodnotu, kdy přetížení "trouby" odpojí zároveň mikrovlnku, těch případů za rok zas tolik nebude)
Nulový vodič nepřetížím - soulad s normou (neberme v úvahu harmonické)
O kolik je toto řešení horší, než "zbabělost" vedoucí k instalaci podružného rozvaděče řekněme s 3ks 13/1 jističi?
Antonín Kohoutek:
:D
Mějme asi 15m cyky 5x2,5 (L1,L2,L3,N,PE) a to v acidurce na půdě rozdělit na 3 cyky 3x2,5 cca 4 až 8m do 3 rúzných místností.
Jištění by bylo třemi samostatnými 16A z 3 různých fází pochopitelně. Není žádoucí, aby při zkratu jedné místnosti vypadly i ty další dvě.
N vodič nebude přetížen, protože to jsou různé fáze.
Odporuje jištění samostatnými jističi (norm).
Jaké je provozní riziko?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana