Jaká je správná barva vodiče u cívky relé?

<< < (2/3) > >>

Petr Moravec:
Opravdu záleží na tom co to je za obvod.
1) pokud se jedná o ovládací obvody stroje, bude to barva červená viz ČSN EN 60204-1 čl.14.2.4
2) pokud je to ovládání vodičem N, řešil bych to v souladu s (koukněte na připojovací podmínky RZ jak řeší blokování spotřebičů a přepínání sazby)je to jednoznačně barva světle modrá.
Poznámka:
Pokud má člověk elektrotechnic ké vzdělání, tak na sv. modrý stejně rukou nesahá, tak nechápu obavy toho RT. (Světle modrý je vodič pracovní).
A pokud ho nemá, tak tam nemá co hledat, ale to už tady řešit nechci :-).

Petr Moravec:
Pan Beláň mě předběhl zrovna když jsem tvořil:-).
A jednoznačně říká též MODRÝ. A1–černý, A2–Modrý
a za tím si stojím i já.
Funkce toho vodiče je přivést N ke spotřebiči a to je cívka.
Když to pro vaší představu obrátím,
tak proč není k vypínači veden od žárovky modrý drát, vždyť je na něm přeci N, když je vypínač vypnutý.

Miloslav Janoušek:
To Štefan BELÁŇ: Zní to logicky, ale RT na bývalém pracovišti to bral přes bezpečnost, tvrdil, že je třeba brát horší variantu, kdy na rozpojeném vodiči bude fáze a proto barva černá /hnědá, šedá/. To mi také zní logicky. Jedná se o ovládací obvod v rozvaděči elektrického stroje, nikoli připojení od RZ. Jinak dáme samozřejmě barvu jakou předepíše projektant, barva na autě také "nejezdí".

Štefan Beláň:
TO: JanoušekTo není logika ale norma a předpisy. Pracovní vodič N zůstane pracovním vodičem do té doby, dokud nedojde k cíli a tím je cívka relé. Do té doby bude vždy označený (výjimečně přeznačený) modře.Uveďte, na základě jakého předpisu chcete použit vodič N černý (hnědý ev. šedý)?

Petr Moravec:
To Janoušek
To přirovnání s autem není zrovna OK.
Jsme elektrotechnic i a přes křižovatku na červenou také nejezdíme :-).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana