Je cena 30 tisic korun za hrubý materiál u domu o 8 místnostech adekvátní ?
Václav Třetí:
Celý příspěvek, který poslal Josh24, je ukázka jak se to nemá dělat. Kamarád není asi takový kamarád, jak by se očekávalo. Nákupy nebyly asi tak výhodné, jak se zdálo nebo je kamarád ještě větší svině než zarytý nepřítel. Elektroinstala ce bude asi také pěkný paskvil. Též se dá polemizovat o průtokovém ohřevu vody (pokud není plynový, ale to by se o něm snad nehovořilo) a jednotarifním měření. Takže co dodat, nebyl jsem tam, neviděl jsem to, nemohu to tedy rozsoudit, ale určitě pro oba aktéry platí:
Kdo chce kam, pomozme mu tam.
Komu není rady, tomu není pomoci.
Jaroslav Hasala:
Podobné zakázky je vhodné rozdělit do několika částí a potom každou část nacenit a účtovat zvlášť.
První části se říká "hrubá instalace", to u klasické instalace to znamená vysekání, natažení a zasádrování vodičů a kabelů, zasádrování krabic, osazení podružné rozvodnice (v této fázi postačí pouze prázdná skříň) - prostě vše, co se dělá před zaomítáním.
U této části instalace se nelze vyhnout určitým odhadům, hlavně co se týká použitého materiálu (délky kabelů).
Další částí je potom "kompletace", to znamená osazení zásuvek a spínačů, osazení a zapojení rozvodnice, oživení a odzkoušení instalace. Tuto část, alespoň co se týká použitého materiálu lze už spočítat velmi přesně.
Oddělit lze i přípojku nn, obvykle to znamená nějaký elektroměrový rozvaděč a nějaké kabely.
Určitě není od věci nějakým způsobem předem definovat rozsah prací a také samozřejmě cenu. Pokud jsou tyto věci předem odsouhlasené, neměl by vzniknout problém. Před ústní dohodou bych preferoval nějakou psanou formu - alespoň email.
Rozdělením zakázky do více části lze trochu omezit rizika, v případě nějakých problémů to lze ukončit už po první části.
Jinak je pravdou, že nejhorší zakázky jsou pro kamarády a pro příbuzné, díky problémům v komunikaci to často končí nějakým konfliktem ... o:-)
Jiří Schwarz:
Citace: Zdenek Hejčl 09.07.2013, 23:03
...
Při jednáni se zákazníkem je potřeba si ho otypovat a jsou jednotlivé kategorie.
Od babičky s minimálním důchodem až po nabubřelého mistra světa a ředitele zeměkoule.
...
Přesně tak.
Asi nejhorší komunikaci jsem zažil, když přišel kamarád, kterého občas potřebuji "využít", že má kamaráda, co by potřeboval...
On hlavně potřeboval najít "vola, co mu zprovozní jeden paskvil a podepíše se pod to". Mám svoje hranice, za které nejdu! Ale "kamarádovi" se to blbě vysvětluje...
Radek Červený:
Asi to nebudete chtít slyšet, ale jsem rád, že ten náš poměrně malý klub živnostníků se rozrostl o dalšího člena, který už teď ví, že....:
Odmítnout podstřelenou zakázku je výhra
Týpek, co chce ještě levněji jak nejlevněji patří nakopat do hader a poslat ke konkurenci, na kterou mám pifku
I mezi kamarády by měli existovat alespoň rámcové doklady
atd. Ale nechci vás tu prudit. Naštěstí jste přišel jen o "pár" tisícovek, byť mohou citelně bolet. Příště by to mohlo být horší. Ta zkušenost za to stojí.
Umění odmítnout zakázku je jedna z obchodních dovedností. Ani jste nenapsal, jak jste to měl s honorářem za práci. To jste dělal za pivo a párek? Není vám volný víkend s rodinou nebo relax u vody cenější než takové melouchy? Asi už se mi s přibývajícími roky začíná měnit pohled na věc, ale nebýt i mých chyb, které jsem udělal, také bych nepochopil.
P.S. Na výhružné telefonáty či SMS je jednoduchý bič. Vyšší verze systému Android mají krásnou funkci, vybrané číslo přidržte a z menu vyberte funkci přidat do seznamu odmítnutých. Paráda a je klid. Z tohoto čísla se vám už nedovolá až do zásahu ve smyslu továrního nastavení telefonu ;)
P.P.S. I u nižší verze Android máte možnost si stáhnout z Google Play aplikace, např. Black list, funguje obdobně. Vybrané číslo vložíte na seznam a můžete dál klidně pracovat.
Využívám tuto funkci na různé telekretény s prodejem kdečeho a jsem velice spokojen (jednicka)
Jakub Drbohlav:
pánové, koukal někdo na emailovou adresu mistra Josh24?
já jo...
prca@email.cz...
a škodolibě jsem si dovolil počkat, kdo se chytí o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana